Geschreven door Redactie / 

18 mei 2023 / 

Heb jij wel genoeg stress? (De wet van Yerkes-Dodson)

In onze samenleving kampen nogal wat mensen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen stress en ontspanning, schrijft Miriam Visser – tekstschrijver met een passie voor psychologie.

In dit artikel legt ze uit wat de wet van Yerkes-Dodson is en hoe die je kan helpen om het juiste evenwicht te vinden tussen te veel en te weinig stress.

Proeven met ratten

De wet van Yerkes-Dodson uit begin 1900 gaat over een van de oudste psychologische ontdekkingen. Twee onderzoekers, Yerkes en Dodson, deden de ontdekking door proeven uit te voeren met ratten. Ze lieten de knaagdieren in makkelijke en moeilijke doolhoven lopen en gaven ze daarbij lichte of sterkere elektrische schokken (dus stress).

Wat uit deze onderzoeken bleek? En later ook uit onderzoeken met mensen? Voor elke taak die je doet is er een ‘beste’ niveau van stress. Bij te weinig prikkeling voer je taken die wat uitdaging met zich meebrengen ondermaats uit. Zoals uit een doolhof komen, een probleem oplossen, een sportprestatie leveren, autorijden of een artikel schrijven. Maar als je te gestrest bent, verslechtert je functioneren óók.

Stress = motivatie + taakmoeilijkheid

Twee dingen bepalen volgens de wet van Yerkes-Dodson de hoeveelheid stress die je ervaart: je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de moeilijkheid van de taak.

Omdat een moeilijke taak van zichzelf al stress geeft, moet je bij zo’n taak eigenlijk niet te gemotiveerd zijn om het goed te willen doen. Want te veel motivatie leidt tot extra stress, wat je prestatievermogen nog eens extra vermindert.

Bij een taak die van zichzelf weinig opwindend is, of vervelend, helpt een hoge motivatie je juist wel vooruit. Het gaat er dus om dat je je motivatie en de taakmoeilijkheid in evenwicht brengt. Op het optimale niveau presteer je maximaal. In een grafiek ziet de wet van Yerkes-Dodson er zo uit:

Wet van Yerkes-Dodson

Introverten sneller gestrest dan extraverten

Sinds de ontdekking van de wet van Yerkes-Dodson in de vroege 20ste eeuw is er meer bekend geworden over het ontstaan en de effecten van stress. Zo weten we nu dat, behalve je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de taakmoeilijkheid, ook andere factoren een rol spelen bij de mate waarin je stress ervaart tijdens het uitvoeren van bepaalde taken. Stressverhogers zijn bijvoorbeeld ook: angst, cafeïne en omgevingslawaai. Voorbeelden van stressverlagers zijn: sociale steun, alcohol en een groene omgeving.

Daarnaast verschilt de optimale hoeveelheid stress van persoon tot persoon. Zo zitten mensen die veel nadenken en gevoelig zijn voor prikkels en emoties (zoals introverte mensen) van nature al dichter tegen hun optimale stressniveau aan dan extraverten. Introverten kunnen er dus minder stress bij hebben.

Werkstressniveau verbeteren? Check dan dit!

Wil je weten hoe het zit met de stress op je werk en hoe die positief te beïnvloeden is? Bekijk dan zeker even deze mooie infographic van het Bryan College (Verenigde Staten) die gaat over de wet van Yerkes-Dodson. Misschien ook handig om bij je baas op z’n bureau te leggen

(Tekst gaat verder onder de infographic)

Wet van Yerkes-Dodson

Vinden van de juiste balans

Zoals je in de infographic ziet, worstelen de meesten van ons met het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning. We zijn vaker onder- of overgestimuleerd dan dat we een goede stressbalans ervaren en maximaal presteren.

Tot zover de wet van Yerkes-Dodson… Vond je deze blog interessant? Deel ‘m dan met anderen!

Lees ook:

Deze blog verscheen eerder op de website Passievoorpsychologie.nl – tekst Miriam Visser

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!