Geschreven door Anne Koopman / 

25 februari 2019 / 

Help vluchtelingen, zonder reden!

Het is “een deel van de beschaving van Nederland om echte vluchtelingen een thuis te geven”, aldus koning Willem-Alexander. Woorden die hij een paar jaar geleden uitsprak tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk. In onze samenleving is het bieden van ‘een thuis’ aan vluchtelingen echter lang niet zo vanzelfsprekend, merkt Anne Koopman, blogger en oud-studente Godsdienst-Pastoraal Werk. Zelfs christenen – van wie je toch mag verwachten dat ze zich laten inspireren door wat de Bijbel zegt over vluchtelingen – hebben totaal verschillende meningen. Daar begrijpt ze weinig van.

Verschillend denken

Ik kom er steeds weer achter hoe verschillend mensen denken over vluchtelingen. Daarbij merk ik ook verschil onder christenen. Daar kan ik boos van worden, maar ook heel verdrietig. En uiteindelijk ben ik vooral heel verbaasd. Hoe dan?! Misschien ben ik op een unieke, gastvrije manier opgevoed die voor weinig mensen bekend is. Of ben ik gewoon een naïeveling?

Hoe dan ook, graag deel ik hier mijn visie op vluchtelingen. Niet iedereen hoeft deze visie over te nemen. Maar ik hoop dat er lezers zijn die óók verlangen naar deze levensstijl, uit liefde.

Wat zegt de Bijbel?

“Een vreemdeling zul je niet onderdrukken, noch hem benauwen want je bent vreemdelingen geweest in het land Egypte.” (Exodus 22:21)

“Ook u moet vreemdelingen met liefde behandelen, want u bent zelf vreemdelingen geweest in Egypte.” (Deuteronomium 10:19)

“En wanneer een vreemdeling bij u in uw land verblijft, zult u hem niet onderdrukken. Als een onder u geboren Israëliet zal u de vreemdeling gelden, die bij u verblijft; u zult hem liefhebben als uzelf, want u bent vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de HEERE, uw God.” (Leviticus 19: 33-34)

Wat zeggen christenen?

Oh ja, christenen zijn goed voor vluchtelingen. Maar waar ik me zo aan erger, zijn de voorwaarden! ‘Liefhebben, maar alleen als ze het echt nodig hebben.’ ‘Helpen, maar dan moet ik wel zeker weten dat ze er niks verkeerds mee doen.’ ‘Onderdak bieden, maar dan mag het geen economische vluchteling zijn.’ Ik vond een heleboel artikelen over christenen en vluchtelingen op internet. Alle dominees en schrijvers zeiden mooie dingen. Maar na alle mooie woorden, kwam deze zin: ‘Maar er zijn natuurlijk grenzen’.

We geven alleen geld aan de zwerver als we weten dat het geld goed terecht komt. We begeleiden alleen vluchtelingen als ze Nederlands proberen te leren en solliciteren. Tsja, want we kunnen niet eindeloos blijven geven. Zij moeten er ook iets aan doen.

Lees ook: Is kiezen voor jezelf egoïstisch?

Vluchtelingen
We denken in Nederland heel verschillend over vluchtelingen, concludeert Anne Koopman. Dat kan ze nog begrijpen, maar ze heeft er minder begrip voor dat christenen hier óók heel verschillend over denken.

Grenzen…

‘Er zijn natuurlijk grenzen.’ Ja, letterlijk. En die grenzen zijn de enige reden dat ze hier zijn. Omdat er ergens achter een grens mensen niet normaal kunnen leven, en daarom moeten of willen vluchten. En doordat wij waarde hechten aan onze grenzen, passen vluchtelingen niet binnen ons plaatje. Doordat wij onze grenzen belangrijker vinden dan onze medemens, voelen mensen zich gedwongen tot rare sprongen. En dan heb ik het over landelijke grenzen, maar ook over onze mentale grenzen. Oh, wat vinden we het belangrijk dat we zelf veilig en gelukkig leven!

Wat zegt Jezus?

“Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” (Mattheus 25:35-40)

“Jullie hebben gehoord dat werd gezegd: ‘Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.’ En ik zeg jullie: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen’.” (Mattheus 5:42)

“Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.” (Lucas 9:23)

Wat betekent dit?

De tekst, hierboven, uit het bijbelboek Mattheus 5 vind ik zo toepasselijk! ‘Jullie hebben gehoord dat werd gezegd…’ Wij horen ook van alles. Iedereen heeft een andere mening over vluchtelingen. Mijn mening staat haaks op de mening van de maatschappij. Maar dit durf ik omdat Jezus’ mening óók haaks stond op de mening van de maatschappij. ‘Jullie hebben gehoord dat werd gezegd: je moet je naaste liefhebben en je vijand haten. En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen.’ Jezus gaat veel verder dan wij ooit kunnen gaan.

Lees ook: Solidariteit, mag dat nog iets kosten?

Vrienden
Blogger Anne Koopman roept op tot een ‘nieuwe stap’ ten aanzien van vluchtelingen. Heb lief zonder verwachtingen, schrijft ze. Iedereen. Onvoorwaardelijk. En kijk niet naar de inzet van de ander. Kijk naar je eigen inzet.

Jouw inzet

Daarom schrijf ik nu dit artikel zonder grenzen en zonder ‘ge-maar’. We horen zo vaak dat we voor onszelf moeten zorgen, maar ik roep op tot een nieuwe stap. Help je naaste, zonder reden. Heb lief zonder verwachtingen van de ander. Ga op zoek naar een vluchteling bij jou in de buurt. Kijk niet naar zijn inzet. Kijk naar jouw inzet. Natuurlijk moeten er mensen zijn die de verhalen van vluchtelingen onderzoeken. Maar dat is niet ónze taak. Wat wij moeten doen is: liefhebben. Iedereen. Onvoorwaardelijk.

Durf jij jezelf nog te geven? Of ben je bang dat jouw geluk beschadigd wordt? Ik kan je zeggen dat achter jouw grens een hoop geluk al is beschadigd. Dus stap over jouw grens, en deel jouw geluk uit. De wereld heeft het nodig! Jezus deed hetzelfde voor jou. Je hoeft niet bang te zijn. Hij gaat met je mee. Kom op, en ga!!! En laat je daarbij gerust inspireren door de Bijbelverzen die ik in dit artikel aanhaal.

Draag elkaars lasten

“Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.” (Filippenzen 2:3)

“Draag elkaars lasten, zo leeft u de wet van Christus na.” (Galaten 6:2)

“Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Romeinen 15:7

“Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken?” (Jesaja 58:6)

“Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters.” (1 Johannes 3:16 )


Liefs,
Anne

Dit artikel verscheen eerder op Anne’s eigen weblog: http://littlelightanne.com

Anne Koopman

Anne Koopman is voormalig student Godsdienst-Pastoraal Werk en blogger op Little Light. Ze houdt van gezelligheid, mensen, terrasjes pakken, wandelen, mooie luchten, oversized kleding, dekentjes, notitieboekjes, tekenen, schrijven, een gesprek met onbekenden, muziek, pepernoten en Bijbelstudies met vrienden.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Max 24 augustus 2019 at 11:24 - Reply

    Maar hoe kunnen we van iemand houden die zich haatdragend tegenover ons opstelt?….‘Allah is de vijand van iedereen die niet-moslim is’(Koran-2:98)…‘Ongelovigen/niet-moslims zijn de vijanden van moslims’(Koran -4:101.)…Dus,stop met die onzin!