Geschreven door Lianne van Asten / 

24 maart 2023 / 

Hoe animatiefilm ‘Soul’ de grote vragen van het leven aanraakt

Onze redacteur Lianne bekeek kort geleden de animatiefilm Soul (2020) van de Pixar Animation Studios (onderdeel van Disney). Een film die het waard is om te zien, ontdekte ze. Naast dat de muziek en vormgeving érg mooi zijn, is ook de boodschap van de film prachtig. Namelijk: geluk zit vaak in kleine dingen, niet in de grote dingen die je allemaal hoopt te bereiken.

Dromen van het Grote Geluk

In Soul maak je kennis met Joe Gardner, een man die leeft voor de muziek. Hij is pianist en droomt van een doorbraak in de jazzwereld. Zolang die droom nog niet is uitgekomen, is hij muziekdocent op een middelbare school. Joe is ontevreden met zijn leven en alles moet wijken voor zijn doel. Hij is er namelijk van overtuigd dat het Grote Geluk komt zodra hij doorbreekt als pianist.

Op het moment dat hij eindelijk een goede ‘gig’ in de wacht sleept, valt hij in een gat in de weg en komt terecht op het pad richting het hiernamaals: The Great Beyond. Als hij beseft waar hij is, raakt hij zo in paniek dat hij van deze weg afspringt, om aan de dood te kunnen ontsnappen. Zo komt hij terecht in The Great Before: de plek waar alle nieuwe zielen zich klaarmaken voor hun tijd op aarde. Ze krijgen er verschillende persoonlijkheidskenmerken en moeten daarnaast eerst hun ‘spark’ vinden, voordat ze naar de aarde mogen. Joe wordt voor een andere overleden ziel aangezien en gekoppeld aan ziel nummer 22, die al heel lang in The Great Before is. Het lukt naar namelijk niet om haar ‘spark’ te vinden.

Lees ook: Wil je gelukkig zijn? Ga op zoek naar betekenis

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Soul
In Pixar droomt hoofdpersoon Joe Gardner van een doorbraak als jazzpianist. (Beeld: Pxar Animation Studios)

De hoop om waardering te krijgen

Joe’s opdracht wordt om haar mentor te zijn en haar te helpen, zodat zij aan haar leven op aarde kan gaan beginnen. Probleem is alleen, Nummer 22 heeft weinig motivatie. Ze heeft helemaal geen zin om naar de aarde te gaan. Dat lijkt haar helemaal niks. Dus ontvouwt zich een heel avontuur dat Joe en Nummer 22 samen beleven, maar daar wil ik hier niet teveel van verklappen. Het is veel te mooi om de film zelf te bekijken. Wel kan ik je zeggen dat de boodschap die de makers van de film willen overbrengen, heel erg binnenkomt en op een ontroerende manier is neergezet.

Ik zie veel raakvlakken tussen de film en onze eigen maatschappij, die ontzettend prestatiegericht is. Veel mensen vinden dat normaal. Ook Joe in Soul is heel erg bezig om te presteren in de muziek, in de hoop hiermee waardering te krijgen. Dat is zo herkenbaar: we denken vaak dat, als we dat ene doel behalen, we dan gelukkig zullen zijn. Maar helaas, zodra we een doel hebben behaald, is het geluk erover altijd maar tijdelijk. Geluk is namelijk niet een hapklaar product dat je in handen kunt krijgen door het neerzetten van prestaties.

Wat je écht nodig hebt

Het positieve gevoel na een prestatie is er maar tijdelijk en verdwijnt weer. Dan komt er vaak alweer snel een nieuw doel om de hoek kijken, en dit proces stopt nooit. Ondertussen vergeten we echt te genieten van het leven zélf en van wat er allemaal om ons heen gebeurt. Dit overkomt Joe ook. Hij geniet niet meer van het leven. Hij wil zó graag die bekende pianist worden, maar komt er gaandeweg de film achter wat hij diep vanbinnen écht nodig heeft. Namelijk: verbinding met anderen en bewust leven. Hiermee laat Soul heel mooi zien dat de dingen die je wilt en de dingen die je nodig hebt niet altijd hetzelfde zijn.

Nummer 22 op haar beurt is, voordat ze Joe ontmoet, vooral bang om te gaan leven. Ze weet niet wat haar ‘spark’ is en daarom heeft ze geen idee wat ze moet gaan doen als haar leven begint. Zij leert gaandeweg dat het leven zelf bestaat uit ontzettend veel kleine momenten om van te genieten, mits je echt in het moment durft staan. Hierdoor verdwijnt haar angst en kan ze uiteindelijk niet wachten om aan haar leven te beginnen.

Lees ook: Waarom we meer verbinding met elkaar nodig hebben

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Soul
In The Great Before moet Joe ziel Nummer 22 helpen om haar ‘spark’ te vinden. (Beeld: Pixar Animation Studios)

Kleine momenten die je dag maken

Deze film maakte veel indruk op mij. Regelmatig stonden de tranen mij in de ogen. Ik denk dan ook, dat veel mensen zich kunnen herkennen in Joe en Nummer 22. Inclusief mijzelf. Ik kan soms ook ineens een enorme focus hebben op iets in de toekomst. “Als ik dít bereik, dán ben ik gelukkiger.” Met zo’n gedachte loop ik mijzelf eigenlijk al een beetje voorbij. Het is goed om zingeving in je leven te hebben; om je bewust te zijn van wat jij belangrijk vindt. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te genieten van de zon die schijnt, van de frisse winterlucht als je naar buiten stapt of van de glimlach van een onbekende op straat. Het klinkt altijd wat cheesy, maar uiteindelijk zijn het dit soort kleine momenten die je dag maken.

Leven in het moment

Ik leerde ooit bij een vrijwilligersproject hoe je een groter bewustzijn kunt ontwikkelen van die kleine geluksmomentjes in je dag. Schrijf daarvoor elke dag, voordat je gaat slapen, alle momenten op waar je die dag blij van werd. Groot of klein, het maakt niet uit. Misschien schrijf je er in het begin maar één of twee op. Dat geeft niet. Want als je dit elke dag blijft doen, ga je je dagen meer bewust meemaken. En dan maak je bij ieder leuk moment even een mental note, want dan weet je al dat je in de avond dit soort leuke momenten gaat opschrijven.

Grote kans dat je na een tijdje wel zes of acht van die mooie momenten kan opschrijven! Dit zorgt ervoor dat je meer in het moment leeft en je ook minder angstig en meer tevreden zal zijn. Probeer het eens voor een paar weken en voel het verschil!

Terug naar Soul. Deze animatiefilm raakt op een ontroerende manier de grote vragen van het leven aan. Het is een film met een sterke boodschap, die je laat nadenken en echt iets bij je losmaakt. Daarom: dikke aanrader! Nieuwsgierig geworden Bekijk dan hieronder de trailer. Je kunt Soul bekijken op Disney+.

Tekst: @liannevanasten / beeld: Pixar Animation Studios (Disney)

Lianne van Asten

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!