Geschreven door Gertjan Bijzet / 

11 mei 2018 / 

Hoe denken we eigenlijk over relaties?

Aanstaande zaterdag, 19 mei, trouwt de Britse prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Dat vinden wij een mooie gelegenheid om op De Grote Vragen het fenomeen ‘relaties’ eens onder de loep te nemen. Een week lang! Met als grote vraag voor de aankomende week: wanneer heb je een goede relatie? Blijf de site dus in de gaten houden, want er komt van alles langs. Bijvoorbeeld: wat te doen als je partner vreemdgaat? Hoe kun je elkaar goed beminnen? Een leven lang samen… kan dat nog? En: is uithuwelijken niet veel beter voor ons dan een ‘huwelijk uit liefde’? Kortom, blijf volgen!

Even terug naar Harry en Meghan. Velen zien hun bruiloft als een sprookjeshuwelijk. In Groot-Brittannië loopt de spanning voor deze ‘grote dag’ op. Net als bij koninklijke huwelijken in andere landen zijn intussen allerlei royal wedding-prullaria te koop. En al weken vliegen er tweets langs met de hashtags #royalwedding en #harrymeghan. Maar ja… straks zijn ze getrouwd, en dan? Blijven Harry en Meghan dan altijd bij elkaar, happily ever after? Relaties zijn immers kwetsbaar, zeker in deze tijd? Hoeveel relaties gaan er niet kapot? En hoeveel kinderen groeien niet op met gescheiden ouders? Is het sprookje waarin we rond zo’n royal wedding eventjes willen geloven niet maar gewoon een poging om de realiteit even te vergeten?

Hebben van een relatie belangrijk

Het bracht ons bij de vraag: hoe denken Nederlanders – jongeren in het bijzonder – eigenlijk over relaties? Over liefde, bij elkaar blijven (…of niet), over seks? Kinderen krijgen, scheiden? We zochten wat cijfers en onderzoeken bij elkaar. Het hebben van een relatie is belangrijk is voor jongeren. Dat blijkt uit het Europese onderzoek Generation what?, dat gehouden is onder jongeren vanaf 16 jaar. Ook Nederlandse jongeren deden mee aan dit onderzoek. Überhaupt een relatie hebben, is voor 52% van hen belangrijk en voor ongeveer 31% zelfs van levensbelang. 83% van de Nederlandse ondervraagden (16-34 jaar) geeft aan niet blij kunnen zijn zonder liefde.

Conclusie: we vinden liefde belangrijk. Maar hoe kijken we aan tegen trouw (…één van de thema’s die we volgende week gaan behandelen)? Voor ongeveer 73% van de Nederlandse jonge mensen (16-34 jaar) is trouw zijn binnen een relatie van levensbelang. Slechts 21% vindt trouw-zijn niet vanzelfsprekend. Op de vraag ‘Wat betekent het hebben van een relatie voor jou?’ antwoordt 45% met: ‘Een verbintenis’. We vinden het aangaan van een band met de ander dus een waardevol onderdeel van relaties. Maar een stapje verder… hoe denken jongeren over een relatie zonder liefde? Op die vraag antwoordt 70% dat dit bij hen nooit zal gebeuren. 20% van de ondervraagden vindt zo’n relatie mogelijk en slechts 10% heeft al eens een relatie zonder liefde gehad. Oftwel, veel mensen vinden liefde noodzakelijk voor een relatie.

Dit artikel over vreemdgaan gelezen? Klik hier!

Tevreden met ons seksleven

Seks dan. Vorig jaar deed het Rutgers kenniscentrum een onderzoek naar seksuele gezondheid in Nederland. Daaruit blijkt dat de meeste Nederlanders gelukkig zijn met hun partner, tevreden met hun uiterlijk en tevreden met de kwaliteit van hun seksleven. 92% van de mannen en 75% van de vrouwen geniet van de seks. Ontevredenheid over het seksleven heeft vaak te maken met hoe vaak (…of liever: hoe weinig) iemand seks heeft. Een kwart van de mannen en één op de vijf vrouwen is hier (erg) ontevreden over.

Relaties

We zijn als Nederlanders over het algemeen tevreden over ons seksleven, blijkt uit onderzoek.

Zijn we preuts als het op seks aankomt? Nou, in ieder geval niet op het gebied van sexting (het maken en delen van persoonlijke naaktfoto’s of seksfilmpjes) en online dating (vaak met seks als doel). Uit het Rutgers-onderzoek blijkt dat het afspreken voor seks via datingapps het meest voorkomt onder 18- tot en met 24-jarigen (met en zonder relatie). Over het algemeen doen mensen zonder vaste relatie meer aan sexting en online dating. Daarbij wijst het onderzoek zelfs uit, dat singles van 25 tot en met 39 jaar vaker aan sexting en online dating doen dan jongeren tot 25 jaar. Onder de groep singles van 25-39 had bijvoorbeeld 22% van de mannen en 15% van de vrouwen (uitgaand van een periode van een halfjaar) wel eens seks met iemand die ze via een datingapp hadden ontmoet. Dat is meer dan onder singles onder de 25 jaar.

Wat is goede seks? Lees dit artikel!

Trouwen en scheiden

Willen we trouwen? Daarvan zegt 48% van de jongeren (16-34 jaar) in het Generation what?-onderzoek: ‘Dit is mijn grote droom’. 37% van deze groep antwoordt: ‘Het is slechts een papiertje’. En de overgebleven 15% blijft liever alleen. Wat betreft scheiden vindt 82% van de ondervraagden (16-34 jaar) dat ‘soms noodzakelijk’. De overgebleven 18% vindt dit een ‘noodzakelijk kwaad’ dat bij deze tijd hoort.

We willen graag kinderen

Kinderen willen we ook graag, blijkt uit een onderzoek van 24Baby.nl op het Bonaventuracollege in Leiden. Van de ondervraagde scholieren (12-18 jaar) gaf bijna 80% aan later graag één of meer kinderen te willen. 53% van de scholieren hoopt een eerste kind te krijgen tussen het 25e en 30e levensjaar. Dat komt ook kovereen met de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in 2017 hun eerste kind kregen: 29,8 jaar. Bij de mannen ligt die leeftijd iets hoger: zij worden gemiddeld op hun 34e voor het eerst vader. De leeftijd waarop jongeren hun eerste kind willen krijgen, verschilt weinig per opleidingsniveau, bleek uit het onderzoek. Alleen onder vmbo’ers is er een grote groep (28%) die tussen het 20e en 25e levensjaar al voor het eerst ouder wil worden. Onder gymnasium-leerlingen bestaat een grote groep (29%) die het eerste kind pas tussen het 30e en 35e levensjaar wil krijgen.

Maar worden we ongelukkig wanneer we geen kinderen krijgen? Nee, zegt 64% van de ondervraagden (16-34 jaar) uit het Generation what?-onderzoek. Slechts 36% van deze doelgroep denkt wél ongelukkig te worden wanneer het krijgen van kinderen nooit gebeurt. Meer lezen over liefde, relaties en seks? Houd dan volgende week onze website in de gaten voor meer artikelen! En schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook, dan mis je niets. Tot volgende week!

Gertjan Bijzet

Gertjan Bijzet stond als eerste webredacteur aan de wieg van De Grote Vragen. Na zijn studie Journalistiek werkte hij als journalist en communicatieadviseur voor verschillende organisaties. Momenteel is hij tekstschrijver bij een communicatiebureau uit Gouda en daarnaast zelfstandig tekstschrijver.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!