Geschreven door Redactie / 

15 juni 2023 / 

Hoe je meer rust in je hoofd creëert

Je maakt lange dagen, maar aan het einde van de dag heb je geen voldaan gevoel. Sterker nog het voelt alsof je niets hebt gedaan en die to-do-lijst blijft maar door je hoofd spoken. Zelfs als je in je bed ligt denk je er nog aan.

In je vrije tijd gaan je gedachten ook regelmatig naar je studie, werk of bedrijf. Herkenbaar? Lees dan snel verder. Coach Marije Timmerman legt uit hoe je met 5 stappen meer rust in je hoofd creëert.

Stap 1: Beschrijf hoe jij op dag- en weekbasis wilt werken

Werk eens uit hoe jij op dag- en weekbasis wilt werken. Op welke dagen wil je echt vrij zijn? Houd jezelf daar dan ook aan. Op welke dagen wil je werken in je studie, baan of bedrijf? Houd jezelf daar dan ook aan.

Zonder jouw persoonlijke spelregels bepalen anderen namelijk jouw regels.

Werkdagen en -tijden met jezelf afspreken is een heel erg goed idee. Zo heb ik zelf elke vrijdag een niets-moet-alles-mag-dag. Ik ga naar yoga, zit de hele dag te lezen of werk aan een cursus die ik op dat moment aan het volgen ben. Als ik zin heb en in een goede flow zit, dan werk ik die dag. Omdat dat voor mij goed voelt, maar niet omdat het moet. Dit geeft mij heel veel rust.

Stap 2: Geef duidelijk aan hoe je te bereiken bent

Jouw tijd is jouw meest kostbare bezit. Jij neemt en hebt de leiding over je tijd. Ga daar liefdevol mee om voor jezelf. Je kunt je misschien verplicht voelen om altijd ‘aan’ te staan, want straks mis je belangrijke informatie, een nieuwe opdracht of een appje van een klant. Toch is altijd maar bereikbaar zijn helemaal niet nodig. Er zijn tegenwoordig goede oplossingen voor. Zo kun je bijvoorbeeld Whatsapp for Business installeren op je telefoon. Je kunt daarmee geautomatiseerde berichten sturen waarin je aangeeft wanneer je bereikbaar bent.

Lees ook: Heb jij een quarterlife crisis?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Rust
Maak aan het begin van iedere dag een to-do-lijst. (Beeld: Unsplash)

Stap 3: Focus, focus, focus

Werk niet aan allemaal dingen tegelijk, maar focus je op één ding per keer. Pas als dat is afgerond, begin je aan iets nieuws. Maak aan het begin van de dag jouw to-do-lijstje. Je kunt dit doen via bijvoorbeeld Microsoft To Do. Houd je lijst realistisch. Van een lijst met 15 punten wordt niemand vrolijk; daarvan zakt de moed je meteen in je schoenen.

Tip: standaard heb ik ook alle meldingen, geluiden en pop-ups op mijn telefoon en desktop uitgezet. Op deze manier bepaal ik zelf wanneer ik kijk of reageer.

Extra tip: Gebruik een app zoals Braintoss waarin je je to-do-lijstje inspreekt of doe een brain dump van alles wat in je hoofd zit. Gevolg is meer rust in je hoofd, focus op jezelf en je bent veel productiever in je werk.

Stap 4: Maak je hoofd leeg

We zitten tegenwoordig veel achter de laptop en verrichten voornamelijk geestelijk inspannend werk.

Om weer op te laden mag je daar best wat lichamelijke ontspanning tegenover zetten.

Begin of eindig de dag met yoga of doe fitnes- oefeningen. Of maak elke dag een lekkere wandeling door het bos, over het strand of in het park. Even uitwaaien. Je kunt hier een gewoonte van maken en dit bijvoorbeeld altijd tijdens je lunch te doen. Of maak er een 30-dagen-challenge van en zet elke dag minstens een x aantal stappen. Zo blijf je gemotiveerd. En je komt gegarandeerd meer opgeladen, vol inspiratie en met een helder hoofd weer terug.

Lees ook: Te druk om te genieten?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Rust
Vermijd blauw licht voor het slapengaan. (Beeld: Pexels)

Stap 5: Geen schermen voor het slapengaan

Zorg voor een vast avondritueel en ga op tijd naar bed. En zorg ervoor dat je niet vlak daarvoor op je telefoon zit. Je geeft door niet naar blauw licht te kijken, jouw lichaam de ruimte om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Waardoor je beter en dieper slaapt en meer uitgerust opstaat.

Mijn telefoon ligt al een aantal jaren niet meer in de slaapkamer en dat bevalt mij heel goed.

Ik heb in mijn telefoon zo ingesteld dat mijn apps niet meer te gebruiken zijn na 22:00 uur; een goede stok achter de deur om ’s avonds niet toch te blijven scrollen.

Zo! Dit waren de 5 stappen! Ga er gewoon mee aan de slag en merk dat je hiermee meer rust in je hoofd creëert.

Lees ook: 2 manieren om een zinvol leven te leiden

Dit artikel verscheen eerder op MarijeTimmerman.com en is met toestemming overgenomen – tekst: @marijetimmerman_coaching

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!