Geschreven door Redactie / 

17 augustus 2023 / 

Hoe krijg je meer zelfliefde? 5 belangrijke stappen.

Kun jij wel wat meer zelfliefde gebruiken? Écht houden van jezelf, zonder alle schijn eromheen? Zonder oordelen en volop in verbinding met jezelf? Volgens leiderschapscoach en -mentor Maris van der Meulen is zelfliefde onmisbaar, wil je er op een goede manier voor anderen kunnen zijn. Ze schreef er de onderstaande blog over.

Wat denk jij? Kunnen we niet allemaal wat meer zelfliefde gebruiken?

Zelfliefde. Ik vond het vroeger zo’n suf woord. Bloemetjesjurken, geitenwollen sokken… Dat werk. Maar nee, onzin! Ik ben me er meer en meer in gaan verdiepen. En het is tijdens mijn coachingstrajecten een superbelangrijk onderdeel geworden. Van jezelf houden is namelijk essentieel voor een gelukkig en vervullend leven. Het is onmogelijk om er écht voor anderen te zijn als je jezelf niet op waarde schat en niet op de eerste plaats zet.

Oppepper gebruiken

Merk jij dat je:

  • jezelf te vaak bekritiseert, negatief over/tegen jezelf praat?
  • te vaak voelt dat je niet (goed) genoeg bent?
  • blijf je jezelf maar vergelijken met anderen?


Dan kan jouw liefde voor jezelf ongetwijfeld een oppepper gebruiken. Ben jij er klaar voor om dichtbij jezelf te zijn, te leven en te werken vanuit innerlijk vertrouwen en authenticiteit? Dan heb ik 5 waardevolle stappen voor je om je te helpen bij het verkrijgen of vergroten van een goed gevoel over jezelf.

5 belangrijke stappen naar meer zelfliefde

1. Stop met oordelen

Hoe vaak vind je iets (negatiefs) van jezelf of van een ander? En zeg eens eerlijk: hoe blij word je daarvan? Het brengt je niets om steeds te focussen op wat er niet goed is; het haalt je energie naar beneden. Houd het voor de grap eens een dag bij, turf een streepje elke keer als je een mening hebt over jezelf of een ander die niet terzake doet. Bewustwording is de bron van transformatie…

2. Neem vaker rust

Bouw rust in, in je drukke schema. Neem de tijd om af en toe stil te staan bij jezelf. We zijn zo gewend om te rennen en te vliegen, waardoor we en masse te weinig zuurstof binnenkrijgen. Zet de wekker op je telefoon een paar keer op een dag, stop met het werk waarmee je bezig was en haal een paar keer heerlijk diep adem. Dat geeft je letterlijk lucht: je kunt beter nadenken en je gaat ervaren dat je stresspeil daalt.

Lees ook: Heb jij wel genoeg stress?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zelfliefde
Meer rust inbouwen in je leven draagt bij aan meer zelfliefde. (Beeld: Pexels)
3. Ga op zoek naar jouw behoeften

Beantwoord deze vraag eens heel eerlijk voor jezelf: hoe vaak houd jij rekening met de behoeften van een ander en hoe vaak maak je werk van je eigen behoeften? Als je bent zoals de meeste mensen – en zeker vrouwen hebben dit – schieten die van jezelf er nogal eens bij in… Heel erg om te beseffen dat de behoeften van een ander blijkbaar belangrijker zijn dan die van jou. Mooi vervolg op stap 2: kijk op de momenten van rust eens naar binnen en voel waar je nu, op dit moment, behoefte aan hebt. Kun je eraan voldoen, doe dat dan! Lukt dat nu niet, maak dan de bewuste keuze om op een ander moment wél aan die behoefte te voldoen.

4. Neem zelf de regie in handen

Kies ervoor om zelf de regie over je leven te nemen en blijf niet hangen in wat er niet lukt. Of in wat je zou zijn ‘aangedaan’. Zelf voor 100% de verantwoordelijkheid nemen over je leven geeft zoveel voldoening! Niet alles wat er in je leven gebeurt, heb je zelf in de hand. Wél hoe je ermee omgaat. Het is heel goed om jezelf de ruimte te geven om je emoties te voelen, maar blijf er niet in hangen. Ontdek waar je het allerliefst naar toe wilt met je leven en zet stappen om dat te bereiken.

5. Ontdek waar je jezelf blij mee maakt en doe dat vaker

Er gebeuren altijd dingen in je leven waar je niet blij van wordt, daar ontkom je niet aan. Maar weet je dat het leven bedoeld is om leuk en moeiteloos te zijn? Ken je dat gevoel van flow – dat je de tijd vergeet en er schijnbaar als vanzelf enorm veel uit je handen komt? Je slingert regelmatig uit die flow, maar kijk eens of je jezelf daar steeds weer in terug kunt brengen…

Idee: Maak een lijst met dingen die je een fijn gevoel bezorgen. Variërend van een specifieke afspeellijst in iTunes of Spotify, een bepaald geurtje waar je van houdt, een foto waar je heel fijne herinneringen aan hebt tot een stuk chocola van je favoriete merk ,of het telefoonnummer van die vriendin die je altijd zo aan het lachen maakt. Grijp naar die lijst als (je denkt dat) het leven tegenzit en help jezelf terug naar jouw flow! (Je weet toch dat je geluksgevoel na de aankoop van die te dure schoenen of nieuwe sjaal ook maar van korte duur is, hé…) 

Ik gun het je van harte: een leven vol liefde voor jezelf. En ik gun het de mensen om je heen net zo hard! en onthoud: hoe meer je van jezelf houdt en hoe meer je ontspannen en gelukkig bent met jezelf, hoe meer je uit te delen hebt aan de mensen om je heen!

Lees ook: Ben jij onzeker? Boost je zelfvertrouwen!

Deze blog verscheen eerder op Powertoblossom.nl en is met toestemming overgenomen – tekst: Maris van der Meulen van @powertoblossom

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!