Geschreven door Redactie / 

27 november 2017 / 

Hoe transplanteer je een hoofd?

Kun je een hoofd transplanteren? Dat lijkt een onderwerp dat eerder thuishoort in horrorfilms dan in de medische wetenschap. Toch is de Italiaanse arts Sergio Canavero ervan overtuigd dat zo’n transplantatie kan. Hij wil het zelfs op levende mensen gaan uitproberen. Daarover schrijft Wetenschap in Beeld.

De omstreden dokter beweerde tijdens een persconferentie in Wenen dat hij al een hoofd van het ene naar het andere lichaam heeft getransplanteerd. Volgens Canavero ging het weliswaar om twee lijken, maar toonde zijn experiment niettemin aan dat dit soort operaties mogelijk is. Hij heeft zelfs een uitvoerbaar plan voor zo’n transplantatie, al is zijn grootste uitdaging om de zenuwen van het hoofd en het nieuwe lichaam goed op elkaar te laten aansluiten.

Volgens de omstreden Italiaanse arts Sergio Canavero is het mogelijk om een hoofd te transplanteren. Maar moeten we dat willen? 

Kunstmatige coma en medicatie

Via een ingenieus stappenplan moet de operatie worden uitgevoerd. Waarbij onder meer spieren, bloedvaten, zenuwen en het ruggenmerg nauwkeurig verbonden moet worden. Als de operatie ‘slaagt’, zijn een kunstmatige coma en medicatie nodig om het herstel op gang te brengen. Dat laatste om te voorkomen dat het lichaam het hoofd afstoot. Acute afstoting kan al na een paar uur of een paar dagen optreden.

Bijdrage aan de wetenschap?

Blijven een paar vragen over. Zoals: waar haalt dokter Canavero mensen/patiënten vandaan om zijn experiment op uit te voeren? En stel dat zo’n operatie lukt, wat is dan het gevolg? Moeten we dit überhaupt willen? Waarom zouden we hoofden willen transplanteren? Oftewel, zijn dit bevliegingen van een man die nooit serieus genomen zal worden, of blijkt ooit dat Canavero een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de medische wetenschap?

(Bron en meer lezen: Wetenschap in Beeld)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!