Geschreven door Schrijfwedstrijd Hoe zou ik de wereld redden? / 

24 december 2019 / 

Is het tij te keren?

Een blog van Louisa Weijenbergh, deelneemster aan de schrijfwedstrijd ‘Hoe zou ik de wereld redden?’. De redactie vond de sombere, science fiction-achtige invalshoek origineel gekozen.

Arca Fusiles Terra

“Goedemorgen, ik heet u allen van harte welkom op Arca Fusiles Terra; het congres met ‘s werelds meest tumultueuze tegengeluid. Tegengeluid waar wij zo lang op hebben moeten wachten. Omdat wij vertrouwen hadden dat onze overheden, milieuactivisten of de wetenschap een oplossing zouden verzinnen voor onze eigen zondes die destructief zijn voor de wereld die wij kennen. Wij kunnen onszelf niet meer laten afleiden door altruïstisme. Na 40 jaar ‘Heal the World’ maakten wij de balans op.

Heden ten dage beschikken we over een Derde Wereld die zich in een web van vanzelfsprekendheid bevindt, een Twitterende Wereldleider die eenieders belang dient, behalve dat van het vóórtbestaan van de aarde. Bovendien heeft de stroperigheid in besluitvorming door politieke overheden zich onlosmakelijk laten verkleven met alles wat wij níet willen zijn. Wij willen geen getuige zijn van ons nageslacht dat een tekort aan zuurstof, voedsel en schoon drinkwater krijgt. Wij kunnen het tij niet keren, het heeft te lang geduurd.

Hoeveel voorbeelden moeten nog volgen? Aboriginals met een WiFi-netwerk, indianen die nodig geciviliseerd moeten worden en leden van de Pinkstergemeente die over hun b-day bloggen.
Vanaf vandaag kunnen wij onszelf losmaken van deze aan obesitas leidende Weightwatcherslogica.
In welk bevlekt brein is het idee ontsproten dat een van ‘s werelds meest belastende industrieën, de olie-industrie, aan de voet moest staan van plannen voor een betere wereld? Als deze industrie ooit CO2-neutraal wordt, ben ik Noach met de ark, dacht ik. En zo geschiedde het.

Het afgelopen jaar hebben wij iedere minuut van de dag gewerkt aan het meesterwerk waarvan ik enkel heb mogen dromen dat het perfectie zou kunnen benaderen. Inmiddels hebben zelfs gerenommeerde hoogleraren en politici en hun familieleden zich bij ons aangemeld. Natuurlijk waren er vermogende grootmachten die dreigden ons met hun materialisme te besmetten. Er werden op de Zwarte Pietdiscussie-lijkende kritieken afgevuurd. Wij dachten te weinig aan rassendifferentiatie en mochten niet besluiten tot het achterlaten van de totale oh-oh-cherso-populatie.

Wij hebben aan niemand anders verantwoording af te leggen dan aan onszelf. De aanmelding voor onze tegenbeweging zal echter ook gevolgen hebben voor anderen. U zult later begrijpen waarom.
In gesprek met mijzelf kan ik alleen maar zeggen dat ik jaren eerder had kunnen en moeten besluiten het heft in eigen hand te nemen.

U bent massaal gekomen om tot in detail te horen wat wij ontwikkeld hebben. Het gissen en onachtzaam afwachten is vanaf vandaag voorbij. Ik ga u in de volgende ogenblikken in een notendop uitleggen wat Arca Fusilis Terra voor u kan en gaat betekenen.

De kern van onze naderende ondergang zit in de belangrijkste kwaliteit van ons mensen; ons denken. Het vermogen te kunnen denken en kiezen heeft ons structureel de verkeerde keuzes doen maken, of wij maakten de juiste keuze slechts voor een te beperkte tijd om positief van invloed te zijn. De enige drastische maar juiste beslissing is daarom dat wij onszelf ontdoen van de ballast die IQ heet; onze drang naar variatie, de onmogelijke voorkeur tot monogamie. Wij gaan onszelf bevrijden van ons aller gelijke chromosomenaantal dat ons bevuilt met nadenken over zaken als onrecht, verdeeldheid en de vurige dwangmatigheid die ons aanstuurt tot doorontwikkelen. Het blijkt tot depressiviteit, overspannenheid, verslaving en welvaartsziekten te leiden wanneer wij aan de top van de voedselketen staan.

Van werkgelegenheid tot weersvoorspellingen. Van de door uw strot geduwde participatiesamenleving tot aan psychiatrische, pathologische vroegsignalering bij peuters.
Geeft mij maar het IQ van een poffertje, een kikker of kwal. Ons doel wordt dé afbraak van het menselijke systeem tot enkel een hersenstam. En dit doen wij met de juiste motieven. Wij zijn geen terroristen, enkel realisten. Wij moeten elkaar beschermen, tegen onszelf.

U zult er de komende weken aan gaan wennen dat opbouw, van wat wij ‘onze wereld’ noemen, per definitie niet meer ónze verantwoordelijkheid is. Onze Fusiles Terra-aerosol-verstuiver zal ons brein, dat te vaak voor zelfvernietiging kiest, terugbrengen tot een geformatteerd minimum.

Zij die zich hebben aangemeld voor dit congres hebben vorige week al hun eerste met aersol-druppels-verzadigd bericht ontvangen via een van onze sociale mediakanalen. Vraagt u zichzelf niet af hoe het werkt; het werkt.

Vanaf dat moment is de onomkeerbare verbetering in gang gezet. Het is een olievlek, piramidespel, dat zal leiden tot ‘Den Mutatie’ naar nagenoeg hersenloosheid.  
Aan ieder appje, blog of post zijn de onzichtbare druppeltjes toegevoegd die eindelijk concrete consequenties verbindt aan dat wat echt recht doet aan ons Hi-intelligence-verwoestende-en-struisvogel-gen-bevattende-zelfinzicht. De transitie duurt vanaf vandaag 30 dagen. Gedurende het proces zult u steeds meer rust ervaren. U mag loslaten en genieten van de basale dingen die het leven rijk is. U mag en gaat nu eindelijk eens echt loslaten, met dank aan de sociale media.

U hoeft mij hier uiteraard niet voor te bedanken. De revolutie van de gehele menselijke populatie die binnen enkele weken enkel het vermogen hebben te kunnen geeuwen, slapen en ademhalen is tot aan een mogelijk komende evolutie voldoende. De aarde en alle organismen die hier leven zijn u dankbaar.”

———


Lees ook: Is de wereld wel te redden door theologe Janine Hoogendoorn
De inzending van Nadine Boers: Ik red, jij redt, hij redt, wij redden
en van Annette Akkerman: Lang leve het nietsdoen!
Schrijfwedstrijd Hoe zou ik de wereld redden?

Deze blog is door de redactie gekozen uit de inzendingen voor de schrijfwedstrijd 'Hoe zou ik de wereld redden?'. De wedstrijd leverde heel verschillende blogs op. De winnaars zijn te vinden onder categorie 'mensbeeld' en 'zingeving'.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!