Geschreven door Redactie / 

20 april 2018 / 

Hoopbarometer 2018: Nederlanders redelijk hoopvol

Wij Nederlanders zijn redelijk hoopvol over ons eigen leven, maar minder over de maatschappij. Gemiddeld geven we de mate waarin we hoopvol zijn een 6,1 op een schaal tot 10. Dat blijkt uit de Hoopbarometer 2018 die donderdag werd gepresenteerd. De Hoopbarometer probeert de gemoedstoestand van de Nederlandse burger in kaart te brengen en gaat uit van waarden als hoop en vertrouwen.

De bedenkers van de Hoopbarometer benaderden 1600 Nederlanders. Zij kregen vragen en stellingen voorgelegd die te maken hadden met hun hoop voor de toekomst. De reacties vormen een graadmeter over hoe de ondervraagden denken over belangrijke maatschappelijke thema’s. Behalve het thema ‘hoop’ werd, zoals gezegd, ook ‘vertrouwen’ onderzocht.

Nederlanders positief over hun eigen leven

Nederlanders zijn positief over hun eigen leven, wijst de Hoopbarometer uit. Maar liefst 35 procent van de ondervraagden verwacht het komende jaar verbetering, slechts 10 procent een verslechtering. De tussenliggende 55 procent van de ondervraagden verwacht geen grote veranderingen in hun leven. Terwijl Nederlanders hoopvol zijn over hun eigen leven, hebben zij minder vertrouwen in de politiek en in het huidige regeerakkoord. Zo verwacht 57 procent een toename van de klimaatproblemen. Slechts 8 procent denkt dat de klimaatproblematiek minder wordt. Ook bij thema’s als onderwijs en zorg is geen groot vertrouwen aanwezig. Ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) verwacht dat de economie zal aantrekken.

Weten hoe hoopvol jij bent? Vul de verkorte Hoopbarometer in!

Autochtone Nederlanders minder hoopvol

Een opvallende uitkomst is, dat Nederlanders tussen 45 en 54 jaar minder hoopvol zijn over de toekomst dan de overige leeftijdsgroepen. Ook zijn autochtone Nederlanders en migranten uit westerse landen mínder hoopvol dan onze landgenoten van niet-westerse afkomst. Verder blijkt dat zelfstandigen hoopvoller zijn dan werknemers in loondienst. Als het gaat om vertrouwen in maatschappelijke instituten, krijgt de lokale politie het hoogste cijfer. Een 6,49. Kerken en religieuze instituten scoren juist heel laag: zij krijgen een 4,4. Ons rechtsstelsel, het leger, de eerlijkheid van verkiezingen en de nationale overheid scoren een krappe voldoende. Individuele politieke partijen en politici scoren daarentegen een onvoldoende.

De Hoopbarometer is een initiatief van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation en het Institute for Leadership and Social Ethics (ILSE). Vorig jaar lanceerden de initiatiefnemers de Hoopbarometer nog als pilot; dit jaar zijn de resultaten officieel. Bekijk hier de volledige Hoopbarometer.

(Bron en meer lezen: Volkskrant)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!