Geschreven door Redactie / 

20 december 2017 / 

Moeten we kinderen opvoeden met robots?

Moeten we kinderen nu al voorbereiden op een leven met robots? Wel als het aan het ouderpaar Carl en Veronika ligt. Ze voeden hun dochter Yuziana op met een ‘futuristische visie’. Het drietal was te zien in de RTL-serie ‘Het beste voor je kind’, dat dit voorjaar werd uitgezonden en onlangs werd herhaald.

Vader Carl verwacht veel van een leven met robots. Volgens hem is het niet onwaarschijnlijk dat Yuziana op haar 20ste thuiskomt met een robot, met wie ze dan ook nog kinderen kan krijgen. Om dochterlief voor te bereiden op haar toekomst, voeden Carl en Veronica haar daarom zoveel mogelijk op met en door robots. Zo zit de dan 3-jarige Yuziana in de tv-serie aan het ontbijt naast robot Wobbe, die zogenaamd batterijen eet.

Het ouderpaar Carl en Veronica voedt hun kind op met een ‘futuristische visie’. Die houdt in dat hun dochter Yuziana nu al moet leren omgaan met robots, want robots gaan de toekomst bepalen.

Een robot adopteren en opvoeden

Robots zullen deel gaan uitmaken van de maatschappij en horen daarom in het gezin, menen Carl en Veronica. Als vervolg op de tv-serie lanceerden zij een website over hun dochter. Daarop schrijven ze: “Ruim 20 jaar geleden voedden kinderen al digitale huisdiertjes – Tamagotchi’s – op. En vandaag de dag voeden we digitale personen op, in spellen zoals Sims. Trek die lijn nog wat verder door, en je komt uit in een toekomst waarin je intelligente, zelfbewuste robots kunt opvoeden. En dan kom je dus voor de keuze te staan of je zélf een biologisch persoon op de wereld gaat zetten en opvoeden, of dat je een elektronisch-mechanisch persoon als kindje adopteert…”

Vergif op innemen

Kunstmatige intelligentie gaat robots namelijk op hetzelfde niveau als mensen brengen, menen Carl en Veronica. Volgens hen kan je er vergif op innemen dat robots steeds vaker uitgerust zullen worden met kunstmatige intelligentie. Dat zal grote gevolgen gaan hebben voor de verhouding mens-robot. “Nu zijn robots nog eigendom van hun bezitters, en hebben ze geen recht op eigendom. Maar dat zal over een paar decennia ongetwijfeld anders zijn”, schrijven ze op Yuziana.nl.

(Bron en meer kijken: RTLXL)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!