Geschreven door Redactie / 

22 februari 2018 / 

Kunstmatige intelligentie die je gedachten leest?

Elkaars gedachten lezen – het heeft iets aantrekkelijks en iets engs. Wanneer jij vaak hetzelfde denkt als je geliefde, dan voelt dat bijzonder. Maar het idee dat iemand letterlijk zou kunnen weten wat jij denkt… dat vinden we niet wat. Toch zijn er volop ontwikkelingen op dit terrein. Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University in Amerika ontwikkelt namelijk kunstmatige intelligentie die getraind is in gedachtenlezen.

En met succes. De techniek kan intussen zelfs zinnen van meerdere woorden uit je gedachten ‘lezen’. Daarover schrijft Wetenschap in Beeld. Bij eerdere experimenten slaagde kunstmatige intelligentie er slechts in losse woorden uit het menselijk brein te lezen. Nu slagen machines er echter in om ook complexere gedachten uit de hersenen te peuteren. Voorbeelden daarvan zijn: ‘Het jonge meisje voetbalde’. ‘De advocaat dronk koffie.’ ‘De getuige riep tijdens de rechtszaak.’

Kunstmatige intelligentie raadt de zin

De methode die de onderzoekers gebruiken, is gebaseerd op hersenscans. De hersenen van zeven proefpersonen werden gescand met een fMRI-scanner, terwijl ze 240 korte zinnen moesten oplezen. De scanner legde de bloeddoorstroming in de hersenen vast en ontdekte zo welke gebieden het actiefst waren bij het lezen van de zinnen. Daarna werden de scans en bijbehorende zinnen ingevoerd in een intelligente computer, op één set (een zin met bijbehorende scan) na. De computer leerde vervolgens hoe het de hersenactiviteit en de zinsconstructie van de overige 239 zinnen moest koppelen. Op basis van die kennis, moest het de zin raden die bij de laatste scan hoorde en omgekeerd: de hersenactiviteit bij de laatste zin voorspellen.

“De onderzoekers willen nu de intelligentie van dit systeem doorontwikkelen, totdat het uiteindelijk alle soorten complexe gedachten in het brein kan (uit)lezen.”

De onderzoekers voerden de test 240 keer uit. Steeds werd een andere set (zin met bijbehorende scan/hersenactiviteit) weggelaten. De intelligente computer kon steeds de zin ‘raden’ op basis van de hersenactiviteit. Ook kon het met 87 procent nauwkeurigheid het activiteitspatroon in de hersenen voorspellen op basis van de zin. De onderzoekers willen nu de intelligentie van dit systeem doorontwikkelen, totdat het uiteindelijk alle soorten complexe gedachten in het brein kan (uit)lezen.

‘Meest ontwrichtende technologie’

Zijn dit ontwikkelingen waar we ons zorgen over zouden moeten maken? Misschien. In een eerder artikel stelden we de vraag: stel dat superslimme machines ooit de macht grijpen? Omdat ze slimmer zijn geworden dan de mens en ons als hinderlijk obstakel zien? Daarin citeerden we trendwatcher Jarno Duursma. Hij zei onlangs tegen EenVandaag dat kunstmatige intelligentie “de meest ontwrichtende technologie van de komende tien jaar” kan zijn. Kunstmatige intelligentie is over zo’n veertig jaar beter in alle menselijke taken dan mensen zijn, denkt hij.

Daarom moet de vraag gesteld worden of en zo ja, wanneer slimme systemen gaan proberen om mensen buitenspel te zetten, meent Duursma. Filosoof Ad Verbrugge is het met hem eens. Hij denkt dat we straks machines hebben “waarvan we niet meer kunnen voorspellen wat ze doen. De complexiteit is zo groot, dat de mens die niet meer kan overzien. Wij, als mensen, worden in dienst genomen door een machine.” Wat denk jij… is dat de toekomst?

(Bron en meer lezen: Wetenschap in Beeld)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Ketels Filip 20 maart 2023 at 23:45 - Reply

    Artificiële Intelligentie 
    De complexiteit is zo groot, dat de mens die niet meer kan overzien. Wij, als mensen, worden in dienst genomen door een machine.” Wat denk jij… is dat de toekomst?

    Misschien zijn we de evolutie uit ons, de mens als soort aan het stilleggen? We zijn bijna in staat machines te bouwen die veel sneller en beter zullen functioneren dan wijzelf met ons schromelijke intelligentie. Om aan de top van het leven te blijven zullen we niet anders kunnen dan de machines die we bouwen voor te blijven, wat we vandaag dreigen te verliezen. Om zeker te zijn dat onze machines, mochten ze ooit autonoom worden en zo zichzelf in staat zouden kunnen stellen zichzelf te upgraden dit niet doen ten koste van onze dominantie tot de dan ontstane wereld zullen we wel moeten ons ook stelselmatig mee te upgraden.

    Ooit zal A.I. onze menselijke capaciteit sterk overgroeien en dan zal het onze taak zijn daar tijdig antwoord op te hebben. Misschien met lichamelijke aanpassingen zoals nanobots in ons brein. Allicht is dat de verdere evolutie van onze soort om zo vooral onze intelligentie in groot orde aan te passen aan een dan van toepassing zijnde omgeving.

    Groetjes Filip;