Geschreven door Redactie / 

19 december 2017 / 

Wordt kunstmatige intelligentie straks onze god?

Gaan we een toekomst tegemoet waarin we kunstmatige intelligentie als een god gaan aanbidden? Wel als het aan voormalig Google-medewerker Anthony Levandowski ligt. Hij stichtte zelfs een kerk, ‘Way of the Future’ genaamd, die een kunstmatige intelligente god vereert en verheerlijkt. Daarover schrijft trendwatcher Richard van Hooijdonk.

Levandowski’s kerk heeft als missie: ‘Het ontwikkelen van een Godheid op basis van kunstmatige intelligentie en door het begrijpen en aanbidden van de Godheid bij te dragen aan de verbetering van de maatschappij.’ De website van de kerk vermeldt: Way of the Future (WOTF) gaat over het creëren van een vreedzame en respectvolle overgang van wie de baas is over de planeet van mensen naar mensen + ‘machines’. (…) Laten we ophouden te beweren dat we de ontwikkeling van intelligentie kunnen tegenhouden als er duidelijke enorme economische voordelen op de korte termijn zijn voor degenen die het ontwikkelen en in plaats daarvan de toekomst begrijpen en ons laten behandelen als een geliefde oudste die het heeft gemaakt.

Robots de baas

Levandowski gelooft niet alleen dat kunstmatige intelligentie ons binnenkort voorbijstreeft, hij verheerlijkt dit moment als ‘de komst van een kunstmatige god’, aldus Richard van Hooijdonk. Levandowski is niet onomstreden. Hij was een van de breinen achter de ontwikkeling van zelfrijdende technologie. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een bedrijfsspionageschandaal. Naaste medewerkers laten doorschemeren dat Levandowski openstaat voor een toekomst waarin robots de baas zijn. Levandowski zou een geniale, gedreven man zijn met een duidelijke visie.

Als het aan oud-Googlemedewerker Anthony Levandowski ligt, gaan we kunstmatige intelligentie vereren als onze god. Volgens Levandowski gaat kunstmatige intelligentie de baas worden op onze planeet.

Vergezochte en creepy verhalen

Elon Musk, mede-oprichter van Tesla, maakt zich grote zorgen om de ideeën van Levandowski. Onlangs zei Musk op Twitter dat Levandowski op de lijst zou moeten staan van mensen die absoluut géén digitale superintelligentie mogen ontwikkelen. Een ingenieur die met Levandowski heeft samengewerkt en anoniem wil blijven, vertelt een angstaanjagend verhaal. “Hij had een raar praatje over robots die de hele wereld overnemen, op een soort militaire manier. Vergezochte en creepy verhalen.”

Levandowski staat bekend als intelligent en een harde werker. Wat Musk – en anderen – echter zorgen baart, is dat hij wel slim is maar niet lijkt te beschikken over wijsheid of diep begrip. In diverse situaties heeft hij zich leren kennen als een man voor wie de normale regels niet gelden. Volgens Richard van Hooijdonk zou Levandowski een drijvende kracht kunnen zijn achter het ontstaan van superintelligentie. Maar meer dan dat: hij zou een profeet kunnen zijn van een nieuwe god, die niet alleen zijn komst voorspelt maar zijn komst zelfs mogelijk maakt.

(Bron en meer lezen: Richard van Hooijdonk)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!