Geschreven door Redactie / 

9 augustus 2018 / 

Dirk de Wachter: het leven is niet alleen feest

“Als we doen alsof het leven alleen feest is, en de blues niet durven te leven, dan loopt het mis.” Dat zei de Vlaamse psychiater en schrijver Dirk de Wachter onlangs bij Brainwash Zomerradio op Radio 1. De Wachter ziet veel mensen die het leven niet goed aankunnen. Hij denkt dat de sleutel voor de moderne mens ligt in het samen dragen van de lastigheden van het leven. “En dan niet alleen de zware lastigheden, maar juist ook de gewone, alledaagse lastigheden, zoals problemen met je kinderen, baas of religie.”

We moeten de lastigheden onder ogen durven zien en samen durven aangaan, aldus De Wachter. Daarvoor is reëel contact met elkaar nodig, meent hij. “We hebben de behoefte om elkaar in de ogen te kijken, elkaar aan te raken. Of, zoals ik vaak zeg, voor de lastige dingen moeten we elkaars vel voelen.” Desondanks constateert de psychiater dat we in tijden leven waarin we een zekere afstand tot elkaar houden, of zelfs schrikken van elkaar. “We ontmoeten elkaar alleen in de vrolijkheid”, stelt hij. “Maar af en toe is het leven lastig, dat kán niet anders.”

“We hebben de behoefte om elkaar in de ogen te kijken, elkaar aan te raken. Voor de lastige dingen moeten we elkaars vel voelen.”

Als je doet alsof het leven alleen maar feest is en moet zijn, loopt het mis. Dat zei de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter onlangs bij Brainwash Zomerradio.

Je moet zélf zoeken

Mede door het vele gebruik van social media zijn we het lastig gaan vinden om ermee te dealen dat het leven soms tegenzit. De Wachter: “De nieuwe media zijn niet zo geschikt voor de kleine problemen van het leven. Die worden niet zo vaak getwitterd. We vragen voortdurend aan elkaar: hoe gaat het? Het antwoord op die vraag is altijd ‘goed’, en dan stopt de conversatie.” Hij is ervan overtuigd dat we veel psychiatrische problemen kunnen voorkomen door de lastigheden te benoemen. Met elkaar te delen.

Lees ook: Drie routes naar een zinvol leven?

Ook waarschuwt hij: zoek zélf de zin van het leven, op een bankje in het park. Maar ga niet af op goeroes of influencers. “Dat lijkt me onzinnig. Als psychiater wil ik mensen ook niet voorschrijven hoe ze hun levens moeten leiden, of met kant en klare oplossingen komen. Je moet zelf zoeken. Ik ben niet degene die jouw leven moet maken; anders word je afhankelijk van mij.”

Beluister hieronder de uitzending van Brainwash Zomerradio met Dirk de Wachter. Als afspelen niet lukt, klik dan hier.

Hoe kan ik zinvol zijn?

Eén van de belangrijkste problemen van onze samenleving, is onze ik-gerichtheid, denkt De Wachter. Daardoor zetten we onszelf altijd op de eerste plaats, als het enige wat ertoe doet. En moet alles altijd leuk zijn. Het maakt ons tot zelfgenoegzame en egocentrische mensen, zegt hij. In zijn ogen is geluk als doel an sich een ‘lege doos’. “De zoektocht naar geluk en genot lijkt mij een vergissing. Vraag jezelf: hoe kan ik zinvol zijn, hoe kan ik goed leven? Hoe kan ik het geluk van anderen zo goed mogelijk bevorderen? Het mooie is dat dit ook een goed gevoel geeft.”

Nog een leestip: ‘Geluk najagen maakt juist ongelukkig’

De Vlaamse psychiater adviseert: leer zwijgen om goed te kunnen luisteren. “Er wordt veel getaterd, getetterd, gekwebbeld. In Nederland nog meer dan in Vlaanderen. Men twittert een mening nog voordat iets is gebeurd. Maar de crux ligt in het zwijgen, in de zin van: bedachtzaamheid. Een Zwijgen om de ander de kans te geven om na te denken en tijd te nemen. En dan de woorden te kunnen beluisteren. Zwijgen is eigenlijk heel respectvol luisteren.”

(Bron en meer lezen: Brainwash.nl)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!