Geschreven door Redactie / 

13 januari 2021 / 

Liesbeth: ‘Wat betekent het om te vertrouwen?’

Wat betekent het om iemand te vertrouwen? Deze vraag vond ik erg interessant omdat vertrouwen, in mijn ogen, de essentie is van een gezonde liefdesrelatie.

Liever luisteren dan lezen? Klik hierboven.

Liefde omarmen

Door het stellen van een heleboel andere vragen, zoals: wat heb je nodig om je aan iemand te committeren, hoe weet je zeker dat jullie bij elkaar passen, of: wat heb je nodig voor een sterke relatie?, kwam ik telkens uit op het woord vertrouwen. Daar gaat het om. Als je liefde volledig wilt omarmen en een kans wilt geven, is het nodig om de ander te vertrouwen, om jezelf te vertrouwen, of in de relatie te vertrouwen.

Liesbeth

“Als je liefde volledig wilt omarmen en een kans wilt geven, is het nodig om de ander, jezelf en de relatie te vertrouwen”

Het is angstaanjagend om iemand te vertrouwen, omdat je niet wéét wat er gaat gebeuren als je iemand vertrouwt. Met je rationele vermogen loop je op een gegeven moment vast in het onderwerp liefde. Je kunt het namelijk nooit zeker weten. Om een geïnformeerde beslissing te maken, heb je informatie nodig. En die informatie ligt in de toekomst, dus daar kan je je beslissing niet op baseren. En als je alle informatie al tot je beschikking had, kon je een heerlijk geïnformeerde beslissing maken – daar heb je geen vertrouwen voor nodig.

Angstaanjagend romantisch

Bij gebrek aan informatie of antwoorden – bij gebrek aan toekomstvoorspelling – ben je op je vertrouwen toegewezen. Het is een sprong in het diepe, en het kan niet anders.

Angstaanjagend dus, maar ook romantisch. Dat is precies wat liefde is, toch?

Blind vertrouwen?

Als je dan toch kiest, voelt, of toch weet dat je iemand kan vertrouwen, waar ligt dat dan aan? Doe je dat blind of moeten er bepaalde elementen aanwezig zijn zodat je iemand vertrouwt? Ik merkte een vreemde sensatie in mijzelf. Doordat iemand mij uitdaagde, niet bang was om grappen over mij te maken en ongegeneerd zijn mening verkondigde, voelde ik een enorme opluchting in mezelf. Ik vertrouwde deze persoon. Dit klikte niet helemaal in dat moment; ik voelde me toen ontzettend prettig bij deze persoon.

Meer zoektochten volgen over liefde & relaties? Klik hier!

“Als je dan toch kiest, voelt, of toch weet dat je iemand kan vertrouwen, waar ligt dat dan aan? Doe je dat blind?”

Een grote vraag…

Nu heb ik voorlopig geconcludeerd dat de humor, eerlijkheid en integriteit die van deze jongen afspatte, het recept was om vertrouwen in mij op te wekken. Er was ruimte om jezelf te zijn, om eerlijk met elkaar om te gaan. Zo wist ik dat het echt was. En als het echt was, kon ik vertrouwen. Ik kon hem vertrouwen, ik kon mezelf vertrouwen en ik kon vertrouwen dat het een goed idee was dat we op dat moment hand in hand liepen.

Ik vind het moeilijk om hier duidelijk over te schrijven. Waarschijnlijk omdat dit dus een grote vraag voor mij is, die ik niet helemaal begrijp. Wat betekent het om iemand te vertrouwen?

Erich Fromm over de liefde

Onlangs heb ik de inspirerende theorieën van de psychoanalyticus Erich Fromm gelezen in ‘the Art of Loving’. Dit boek raakte mij. “Alle antwoorden staan hierin, wat chill” dacht ik. Hier was de spirituele liefdesguru die alle antwoorden op mijn vragen had. Dat geloof ik nog steeds, maar nu ik een relatie heb merk ik dat dit ideaal ook pittig lastig te verwezenlijken is.

Fromm vertelt namelijk dat liefhebben een werkwoord is, en dat de liefde een actieve houding van beide mensen vraagt. Als je het niet onderhoudt, liefde geeft, watert en voedt, dan gaat het dood. Inderdaad, net als een plant. You don’t fall in love, you stand in love’ zegt hij bijvoorbeeld. Liefde is een keuze.

Ik ondervind regelmatig de waarheid en het belang in deze lessen, maar word ik tegelijkertijd geconfronteerd met mijn moeite om deze ook daadwerkelijk toe te passen. Wijze woorden, maar in hoeverre kan ik dit ideaal waarmaken, en wat is hiervoor nodig?

“Love isn’t something natural. Rather it requires discipline, concentration, patience, faith, and the overcoming of narcissism. It isn’t a feeling, it is a practice.”

Liesbeth

Wat betekent vertrouwen volgens jou? Reageer hieronder!

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!