Zingeving in het onderwijs

Wat maakt het leven de moeite waard?
Deze belangrijke vraag stellen we elkaar weinig. Zeker de jonge generaties hebben geen duidelijke plekken en personen waar ze met zingevingsvragen terecht kunnen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat zingeving een belangrijke – en volgens sommige onderzoeken zelfs de belangrijkste – voorspeller van mentaal welzijn is.

Hier is echter weinig aandacht voor bij de aanpak van de huidige mentale gezondheidscrisis onder studenten. Hoog tijd dus voor zingeving in het onderwijs.

Life Worth Living
Ons ‘Life Worth Living’- onderwijsprogramma brengt studenten met elkaar en experts in gesprek over zingeving. Het onderwijsprogramma is speciaal ontwikkeld voor Nederland, naar het voorbeeld van
Yale University.

Het onderwijsprogramma is bewezen effectief. Lees meer onderbouwing in ons Whitepaper.

Meer informatie

Het Life Worth Living – programma wordt op maat aangeboden aan WO en HBO onderwijsinstellingen. Er zijn verschillende mogelijkheden: van het aanbieden van enkele colleges door onze ervaren deskundigen tot een compleet door studenten te volgen curriculum.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: info@degrotevragen.nl.

Meer informatie

De Grote Vragen is een plek waar twintigers en dertigers samen optrekken in de zoektocht naar ‘de grote vragen van het leven’. We organiseren onder andere verdiepingstrajecten waarin de deelnemers verschillende religies en hedendaagse filosofieën onderzoeken en op diepe vragen reflecteren. Ze luisteren podcasts, voeren gesprekken, lezen literatuur en verdiepen zich zo o.a. in de belangrijkste levensbeschouwelijke opties: wetenschappelijk naturalisme, humanisme, christendom, jodendom, islam, boeddhisme, new age en expressief individualisme. In de zoektocht worden ze goed begeleid door ervaren coaches. Met als doel: jongvolwassenen voelen zich verbonden met anderen, versterken hun veerkracht en komen tot bloei.

Op 12 september 2022 hebben wij het college ‘What is really important?’ gegeven op hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Daarmee is het eerste Life Worth Living-traject in Nederland van start gegaan.

Onder ‘Nieuws’ vind je een verslag van deze middag en krijg je een goede indruk hoe een college ingevuld kan worden.   

‘Life Worth Living’ is een onderwijsprogramma dat wordt aangeboden op Yale University. Wij van De Grote Vragen hebben dit programma vertaald naar de Nederlandse context. We bieden daarmee een zingevingsprogramma aan voor hoger- en universitair onderwijs in Nederland.

Studenten op diepgravende en persoonlijke manier aan de slag met zingeving via gesprek met de grote levensbeschouwelijke tradities. Studenten worden zo uitgedaagd tot een intellectuele , gezamenlijke én persoonlijke zoektocht, naar wat (voor hen) het leven zin geeft.

Over de samenhang tussen welzijn en zingeving en de effectiviteit van het Life Worth Living programma, schreven we dit whitepaper.

Ons team bestaat uit theoloog Laurens van Lavieren, humanstisch geestelijk verzorger Roos van Biesheuvel en psycholoog Boris Pinksterboer  in overleg met de onderwijsinstelling zorgen zij voor een inspirerend college of compleet programma.

Laurens van Lavieren

Roos van Biesheuvel

“Op zoek gaan naar zingeving is niet eng. Je komt er juist achter dat iedereen wel bezig is met vragen die er toe doen”

Robin (20)

deelnemer verdiepingstraject ‘Hier wil ik voor leven’

Artikelen

Wij werken samen met: