Link in bio

Op deze pagina vind je links naar artikelen, agenda-items en andere berichten die we via social media hebben gedeeld. Kijk hieronder voor actuele posts!

Link in bio

Waarom we meer verbinding nodig hebben

Psychiater Dirk De Wachter hield eind 2020 een inspirerende PAUSE x-talk, die online kon worden bekeken. In december 2022, vlak voor de jaarwisseling, deelde PAUSE de lezing opnieuw. Onze redacteur Lianne bekeek ‘m en schreef een review. Lees meer…

Link in bio

6 februari 2023: Meeten & Eten in Utrecht

Heb jij zin in een gezellige avond met andere twintigers en dertigers, lekker eten en goede gesprekken? Kom dan naar ‘meeten & eten’ op maandagavond 6 februari 2023. Dit is de eerste activiteit in ons jaarprogramma voor 2023. Kom ook!

Link in bio

‘Wil je gelukkig zijn? Zoek dan naar betekenis’ (2)

Meer dan de helft van de studenten in Nederland ervaart psychische problemen en is vaak gestrest. Experts spreken van een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Maar waar komt die crisis vandaan en wat is eraan te doen? Daarover hield Laurens van Lavieren onlangs een inspirerende TED Talk. Lees hier deel 2.

Link in bio

‘Wil je gelukkig zijn? Zoek dan naar betekenis’ (1)

Meer dan de helft van de studenten in Nederland ervaart psychische problemen en is vaak gestrest. Experts spreken van een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Maar waar komt die crisis vandaan en wat is eraan te doen? Daarover hield Laurens van Lavieren onlangs een inspirerende TED Talk. Lees hier deel 1.

Link in bio

Daniëlle: ‘Ik ben bang voor 2023…’

En toen was het alweer 2023… een nieuw jaar waarvan we allemaal niet weten wat het ons gaat brengen. Misschien ben jij optimistisch en vol verwachting het nieuwe jaar ingestapt. Dit wordt jouw jaar! Een ander heeft dat juist niet. Daniëlle bijvoorbeeld. Zij is bang voor 2023. Lees verder…

Link in bio

Filosoof Lammert Kamphuis: Hoe haal je voldoening uit je werk?

Waarom vinden we werk in onze samenleving zo belangrijk, dat we er onze identiteit aan ontlenen? En waarom zijn dan zoveel mensen op zoek naar een baan die écht plezier geeft? Onze redacteur Gertjan was bij een lezing van filosoof Lammert Kamphuis over dit soort vragen. Lees verder…

Link in bio

‘Life Worth Living laat je nadenken over je leven’

Hoe leef ik mijn leven goed? Welke waarden zijn voor mij echt belangrijk? In het najaar van 2022 verdiepten 35 studenten van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp zich in deze en andere grote zingevingsvragen tijdens het Life Worth Living-programma van De Grote Vragen. Onder hen Sil (22) uit Dommelen. Lees verder…

Link in bio

Bekend ‘anti-zelfhulpboek’ krijgt verfilming

Een van de bekendste zelfhulpboeken van de afgelopen jaren is ongetwijfeld ‘De Edele Kunst van Not Giving a F*ck’ van Mark Manson uit 2016. Het vervolg uit 2019 kreeg de titel ‘Alles is F*cked’. En daar blijft het niet bij: er komt ook een film aan, gebaseerd op het eerste boek. Lees verder…

Link in bio

‘De ontdekking van Urk’: een prachtig boek voor zelfreflectie

Onze redacteur Gertjan kreeg het boek ‘De ontdekking van Urk’ in 2021 op zijn verjaardag en las het in één ruk uit. In 2022 besloot hij het opnieuw te lezen en er een recensie over te schrijven voor De Grote Vragen. Want het is een boek vol grote vragen, ontdekte hij. Lees de recensie hier.

Link in bio

Psycholoog Thijs Launspach: ‘Accepteer een beetje ongeluk’

Volgens psycholoog Thijs Launspach is onze samenleving teveel gericht op individueel geluk. In plaats daarvan moeten we leren accepteren dat het oké is om soms een beetje ongelukkig te zijn. Dat zei hij bij Brainwash. Deze video bekijken?

Link in bio

Dirk De Wachter: ‘Het leven draait om de ander’

De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter kreeg in de zomer van 2021 de diagnose kanker. Dat zette hem aan het denken over de dood, troost, van betekenis zijn voor de ander en na je dood voortleven in je naasten. Daarover vertelde hij onlangs in het tv-programma Buitenhof. Dit gesprek bekijken?

Link in bio

Boekenclub: Wat is rechtvaardig handelen?

De Staat is één van de bekendste werken van de Griekse filosoof Plato. In het boek legt hij de fundamenten uit van zijn politieke filosofie, maar zijn ethiek en Ideeënleer komen ook aan bod. Een prachtig boek dus voor de Boekenclub van De Grote Vragen. Meer lezen?

Link in bio

Studenten Van Hall Larenstein: ‘Life Worth Living relevant voor eerstejaars’

“Het Life Worth Living-programma zou standaard aangeboden moeten worden aan eerstejaars studenten, ongeacht hun studierichting.” Dat zeiden derdejaars studenten die de afgelopen maanden deelnamen aan het De Grote Vragen-verdiepingsprogramma op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Meer lezen?

Link in bio

Lees: Maakt dankbaarheid gelukkig?

Op 2 november was het Dankdag, van oudsher een protestants-christelijke traditie. De laatste jaren leeft het thema ‘dankbaarheid’ bij een steeds breder publiek. Zo lanceerde Correspondent-journalist Ernst-Jan Pfauth met succes het Dankboek. Waar komt deze opleving en herwaardering van dankbaarheid vandaan? Lees verder.

Link in bio

Luister naar onze podcast: Diepe Gesprekken

Sinds 2021 hebben we een eigen podcast: Diepe Gesprekken. Met diepe gesprekken van gewone twintigers en dertigers over de grote vragen van het leven. Eerlijk, open en kwetsbaar. Klik hier om te luisteren.

Link in bio

Doe mee met onze Boekenclub over: De Staat van Plato

Deze maand zijn we gestart met een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. We gaan het boek De Staat van de Griekse filosoof Plato bespreken. Ben jij geïnteresseerd of wil je meedoen? Klik hier.

Link in bio

Lees: Klimaatcrisis. Vluchtelingencrisis. Kan ik er wat aan doen?

Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat Marlous van der Veen besloot haar luxe leven vol spullen, mode en reizen drastisch om te gooien. Aanleiding voor deze andere levensstijl was het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Lees verder.

Link in bio

Lees meer over ons traject ‘Hier wil ik voor leven!’

In het voorjaar van 2022 hielden we een verdiepingstraject voor twintigers en dertigers, ‘Hier wil ik voor leven!’ Wil je meer lezen over dit traject? Klik hier.

Link in bio

Lees: Openhartige brieven over monogamie, polyamorie en trouw

Onvoorwaardelijke liefde bij één persoon… Laurens gunt het iedereen. Hij is getrouwd en monogaam. Renee op haar beurt kiest voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar, met toestemming van de verschillende partners. Daarover schrijven ze elkaar brieven. Lees verder.