Geschreven door Redactie / 

9 maart 2023 / 

Lorenzo: ‘Je kwetsbaar opstellen is heel waardevol’

Hoe leef je een goed leven? Welke waarden helpen je daarbij? En hoe kun je op een zinvolle manier putten uit allerlei visies op het leven en de wereld? Over deze en andere zingevingsvragen dachten 35 studenten van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp eind 2022 na tijdens het Life Worth Living-programma van De Grote Vragen.

Dit programma brengt studenten in gesprek met elkaar én experts. We vroegen één van de studenten, Lorenzo (25) uit Siena (Italië), naar zijn ervaring met het programma.

Dacht je al veel na over grote vragen voordat je het Life Worth Living-programma deed?

“Ja, ik praat veel met vrienden over zingevingsvragen. Ik heb een fijne vriendengroep die ik al ken sinds mijn kindertijd. We filosoferen over vragen als: is de mens goed of kwaad? Ofwel, is de mensheid een plaag voor de aarde of niet? Waarom bestaan we? Bestaat er een God?”

Wat heeft het Life Worth Living-programma voor jou betekend?

“Ik heb geen levensveranderende ervaring gehad, maar wel veel meer inzicht in mijzelf en mijn medestudenten. Het was heel waardevol om je kwetsbaar op te stellen naar elkaar. Je krijgt meer begrip en empathie voor elkaar: waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen? Wat speelt er mee uit het verleden?”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Life Worth Living
Lorenzo kreeg veel meer inzicht in zichzelf en zijn medestudenten. (Eigen foto)
ZIjn er dingen die beter kunnen in het programma? Heb je je bijvoorbeeld ongemakkelijk gevoeld?

“Ik kan zo niets bedenken. Ik denk dat, wanneer ik mij ongemakkelijk voel tijdens het programma, het niet zo hoeft te zijn dat er iets mis is met het programma. Ongemak kan juist betekenen dat de oefening nodig was. Misschien kan het soms een aanwijzing zijn dat je meer hulp nodig hebt.”

“Waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen? Wat speelt er mee uit het verleden?”

Vind je dat dit programma iets toevoegt aan de opleiding?

“Nog niet eerder heb ik een onderwijsprogramma over zingeving gevolgd. Terwijl het extreem belangrijk is om samen met medestudenten na te denken over grote vragen. Het helpt om meerdere visies op de wereld te ontdekken en elkaars emoties beter te begrijpen. Ook denk ik dat, als je al jong nadenkt over zingeving, je weerbaarder bent bij tegenslag. Wat mij betreft wordt dit programma nog veel eerder aangeboden: al op de middelbare school.”

Wil jij het Life Worth Living-programma ook op jouw onderwijsinstelling (laten) aanbieden? Lees hier meer of download de flyer.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!