Mens-zijn

Boekenclub Nietzsche

Boekenclub: over Nietzsche en nihilisme

Door Redactie

In september startten we met een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Dit keer rond het thema ‘Nietzsche en nihilisme’. Nihilisme raakt aan één van de thema’s die we bij De Grote Vragen behandelen: zingeving. Mark Shaw, één van de initiatiefnemers van de Boekenclub, schreef een korte impressie van de eerste twee gespreksavonden.

LEES VERDER
Duurzaam leven

Wat mag welvaart kosten?

Door Marlous van der Veen

Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat Marlous van der Veen besloot haar luxe leven vol spullen, mode en reizen drastisch om te gooien. Aanleiding voor haar verandering van levensstijl was het boek ‘De verborgen impact’, geschreven door Babette Porcelijn. Haar koopziekte pakte ze als eerste aan.

LEES VERDER
Vrijheid wereldwijd

Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

Door Gertjan Bijzet

Vrijheid is de afgelopen maanden een hot item in het publieke debat. Niet alleen gaat het dan om onze vrijheden in Nederland, maar ook over onvrije situaties buiten Nederland. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

LEES VERDER
Duurzaamheid

Wat is de kunst van duurzaam leven?

Door Karin Prins

De oproep om duurzaam te leven klinkt steeds luider. Maar waarom is duurzaamheid zo belangrijk? We vroegen het Karin Prins, schrijfster en ervaringsdeskundige op het gebied van duurzaam leven. Niets doen is geen optie, schrijft ze. Maar het maakt wel uit hóé je het doet.

LEES VERDER
Eenzaamheid

Voor iedereen die wel eens eenzaam is…

Door Anneriet Boonen

Iedereen is wel eens eenzaam. Dat geldt dus ook voor jonge mensen. Maar… wanneer wordt eenzaamheid een probleem? Student counselor Anneriet vertelt waar je op moet letten en geeft tips over het omgaan met eenzaamheid.

LEES VERDER
polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #4

Door Renee Janssen

Laurens is getrouwd en gunt anderen onvoorwaardelijke liefde bij één persoon. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties. In deze briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar schuurt of botst het, waar is herkenning en wat leren ze van elkaar? Brief 4.

LEES VERDER
Eenzaamheid

Hoe ga je om met eenzaamheid?

Door Jeannette Helms

Van 30 september tot 7 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid komt nog steeds veel voor en kan grote gevolgen hebben. Maar hoe ga je ermee om? Jeannette Helms schreef er een blog over: hoe de coronacrisis haar leerde dat eenzaamheid iets heel anders is dan ze eerder dacht.

LEES VERDER
Wetenschap

Is wetenschap onze enige bron van kennis?

Door Redactie

Is de Wetenschap onze enige manier om aan kennis te komen? Of zijn er nog andere bronnen van kennis? Volgens Jeroen de Ridder, filosoof  en verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) zijn er ook andere bronnen. Welke zijn dat? En hoe betrouwbaar zijn ze?

LEES VERDER
polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #3

Door Laurens van Lavieren

Laurens is getrouwd en gunt ieder ander onvoorwaardelijke liefde. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties. In deze briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar botst het, waar is herkenning en wat leren ze van elkaar? Brief 3.

LEES VERDER
polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #2

Door Renee Janssen

Laurens is getrouwd en monogaam. Hij gunt iedereen onvoorwaardelijke liefde bij één persoon. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar. In een briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar is herkenning en waar schuurt het? En wat leren ze van elkaar?

LEES VERDER
polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #1

Door Laurens van Lavieren

Laurens is getrouwd en gunt ieder ander onvoorwaardelijke liefde. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties. In deze briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar botst het, waar is herkenning en wat leren ze van elkaar?

LEES VERDER
Gelukkig zijn

‘De Westerse obsessie met geluk is een vergissing’

Door Redactie

Gelukkig zijn is níét het doel van het leven. Voor wie dat denkt – dat is een vergissing. Dat zei de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter afgelopen woensdagavond tijdens een debat in de Jacobikerk in Utrecht. Ook het idee dat je je eigen geluk kunt maken is een misvatting, meent hij. Beluister hier zijn lezing.

LEES VERDER