Geschreven door Redactie / 

10 oktober 2023 / 

Mental Health Day: train je mentale gezondheid

Op 10 oktober is het World Mental Health Day. Hoe belangrijk mentaal welzijn is voor een gezond leven, hoeven we niet uit te leggen. Desondanks worstelt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit moment één op de acht mensen met hun mentale gezondheid. Onder Nederlandse studenten heeft zelfs ruim 50% last van psychische klachten, stelde het Trimbos-instituut vast. Tijd voor de vraag: hoe kun je zelf aan de slag met jouw mental health?

Kleine dagelijkse gewoonten kunnen je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen in het leven. Net zoals je voor je lichaam zorgt – bijvoorbeeld door te eten, te bewegen en je tanden te poetsen – kun je ook elke dag aan je mentale gezondheid werken. In kleine stapjes. Zo kweek je mentale veerkracht en train je je geest. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde OpenUp verschillende tools.

1 Minuut mindfulness

Begin of eindig je dag bijvoorbeeld ontspannen met mindfulness. Dat kan ook prima tijdens je werkdag, wanneer je even tot jezelf wilt komen. Eén minuutje kan al helpen om je bewustzijn te vergroten en een positief effect te hebben op de rest van je dag. Probeer dan deze korte check-in bij jezelf:

Daag je manier van denken uit

Soms kun je mentaal een zetje in de goede richting gebruiken. Gelukkig kun je die jezelf geven! Maak via deze gratis gids kennis met positieve psychologie – en gebruik de praktische tips die je krijgt voor meer voldoening in je leven!

Mediteer om los te komen van je dag

Mediteren kun je zien als mentale hygiëne. Het helpt je om los te komen van de dag, om stress achter je te laten en om rust in je hoofd te creëren. Met de verschillende geleide meditaties van OpenUp doe je dat op een manier die bij jou past – van mindfulness tot bewust ademen, en van één minuut tot een kwartier.

Meer lezen

Ook de onderstaande artikelen kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een gezonde mental health:

(Bron: OpenUp – beeld: Depositphotos.com – lees hier meer over de missie van OpenUp)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!