Geschreven door Redactie / 

8 maart 2018 / 

‘Met designerbaby’s overschrijden we een grens’

Afgelopen najaar verscheen het boek ‘De maakbare baby’. Eén van de schrijvers is Petra De Sutter, hoofd Gynaecologie aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze is fertiliteitsdeskundige, politica en staat intussen ook bekend als Vlaams denker. De Sutter maakt zich zorgen om de manier waarop wij als samenleving denken over het krijgen van kinderen. Er is sprake van een grens die steeds verder opschuift. Het ‘designerkind’ is realiteit aan het worden, constateert De Sutter, maar “dat is een grens die ik liever niet zou overschrijden”.

Lees ook: Wie is de baas, technologie of wij?


Bekijk hierboven het gesprek dat Charlie magazine hield met fertiliteitsdeskundige Petra De Sutter. Ze maakt zich grote zorgen over hoe wij aankijken tegen het krijgen van kinderen. “Designerbaby’s? Dat is een grens die ik liever niet zou overschrijden.”

Streven naar perfectie

In een interview met Charlie magazine zegt ze dat designerbaby’s een illusie zijn. “Hoe gaan we dan reageren als er dan toch iets fout loopt? Die desillusie zal heel groot zijn.” De Sutter waarschuwt dan ook voor het streven naar perfectie. Ze hoopt dat we niet terechtkomen in een samenleving waarin het normaal is om kindjes met het downsyndroom te aborteren. “Ik heb een vriendin met een kind met downsyndroom die mij al jaren zegt dat ze voortdurend moet uitleggen waarom ze een kind met downsyndroom heeft. Dat is een evolutie die ik niet graag zie.”

“Ik houd wel van een beetje diversiteit en imperfectie”

Ook op het gebied van embryoselectie moeten we waken voor het ‘maakbaarheidsdenken’, zegt De Sutter. “Ik houd wel van een beetje diversiteit en imperfectie. Als we al onze embryo’s zouden verbeteren volgens de wensen van mensen – knapper, mooier, intelligenter en sterker – ik denk dat we een hele saaie wereld zouden krijgen.” Ze roept daarom op tot een maatschappelijke discussie.

Ethisch kader

“Ethiek evolueert en telkens opnieuw moeten we de technologische vooruitgang toetsen aan een ethisch kader. Dat moet bepaald worden door de samenleving, door ons allen. Niet door dokters of wetenschappers. En ook niet door patiënten of door politici alleen. Daar is een heel breed maatschappelijk debat voor nodig”, aldus De Sutter.

(Bron: Charlie magazine)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!