Geschreven door Redactie / 

2 februari 2018 / 

‘Als ik mocht kiezen, koos ik eeuwig leven’

Zou je onsterfelijk willen zijn? Om die vraag draait de nieuwe serie Altered Carbon, die vanaf vandaag te zien is op Netflix. Hoofdpersoon in de serie is de gevangene Takeshi Kovacs, gespeeld door acteur Joel Kinnaman. Kovacs keert, na 250 jaar ingevroren te zijn geweest, terug in een nieuw lichaam. Hij krijgt één kans om zijn vrijheid terug te krijgen: hij moet de complexe moord op de extreem rijke Laurens Bancroft oplossen. Opdrachtgever? Lauren Bancroft himself.

Kinnaman ziet er wel wat in om, net als zijn personage in Altered Carbon, onsterfelijk te zijn. “Maar het is ingewikkeld. Onze menselijkheid is verbonden met onze sterfelijkheid. Dus als we onsterfelijk worden, raken we onze menselijkheid kwijt”, laat hij weten in een interview in Metro. “De essentie van het mens zijn is, dat we doodgaan. Het vergankelijke, daar zit schoonheid in. Maar toch, als ik zou mogen kiezen koos ik voor het eeuwige leven.” Mocht hij kunnen terugkeren in het lichaam van iemand anders, dan heeft Kinnaman wel voorkeur. “Ik ben best tevreden moet ik zeggen. Maar ik zou het niet erg vinden om een tijdje LeBron James te zijn.”

In de nieuwe Netflix-serie Altered Carbon draait het om onsterfelijkheid. Dat is nu nog vooral iets waar sommigen op hopen. Zal het er écht van komen, ooit?

Afgekoeld tot -196 °C

Hoewel de meeste mensen een eeuwig leven niet serieus als optie overwegen, zijn sommigen er wel mee bezig. Zo ook onze landgenoot Stefan. Als hij overlijdt, wordt hij zo snel mogelijk aangesloten op een hart-longmachine om de circulatie van het bloed en zuurstof weer op gang te brengen. Zo wordt voorkomen dat hersencellen afsterven. Ook krijgt hij heparine, een antistollingsmiddel, toegediend. Ondertussen begint het koelproces, door hem in ijs te pakken. Onderwijl wordt zijn bloed vervangen door een oplossing die het lichaam en de organen zo goed mogelijk moet conserveren. Als hij gekoeld is tot 0 °C wordt de conserverende oplossing vervangen door een antivriesmiddel. Het lichaam wordt dan verder afgekoeld tot de temperatuur van vloeibaar stikstof, -196 °C.

Rond het jaar 3017 weer wakker worden

Stefan heeft een briefje in zijn portemonnee waarop staat dat hij cryonist is. Zodra een dokter vaststelt dat hij klinisch dood is, moet zijn behandeling zo snel mogelijk gestart worden. Zijn lichaam komt uiteindelijk terecht bij het Cryonics Institute in de Verenigde Staten. Stefan en andere cryoninsten verwachten dat de voortschrijdende wetenschap hen in de toekomst weer tot leven kan wekken. Ook hopen zij dat er tegen die tijd genezing mogelijk is van ziektes en kwalen die nu nog ongeneeslijk zijn. Stefan hoopt rond het jaar 3017 weer wakker te worden.

Acteur Joel Kinnaman in de nieuwe Netflix-serie Altered Carbon. In de serie wordt hij, na 250 jaar te zijn ingevroren, weer tot leven gewekt voor een missie. (Screenshot Netflix)

Hersenen uploaden naar een computer

De meeste cryonisten laten hun hele lichaam invriezen. Het komt echter ook voor dat mensen alleen hun hoofd laten invriezen. Cryonisten die hiervoor kiezen, hopen dat de wetenschap een manier vindt om hun hersenen te ‘uploaden’ naar een computer. Vervolgens kunnen de hersenen óf in een jonger, gekloond lichaam teruggeplaatst worden, óf in een kunstmatig, niet-organisch lichaam. Grote vraag is of cyronisme vooral een onderwerp blijft voor boeken, films en series, of dat het eeuwige leven ooit werkelijk binnen handbereik komt.

(Bron: Metro)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!