Geschreven door Redactie / 

20 maart 2018 / 

Nederland bij de gelukkigste landen ter wereld

Hoewel de ‘boze burger’ een begrip is in Nederland, horen wij bij de gelukkigste mensen ter wereld. Dat blijkt tenminste uit het World Happiness Report. Dat is de jaarlijkse geluksranglijst van de VN. Net als vorig jaar staat Nederland op de zesde plaats. Op de lijst staan in totaal 156 landen. Overigens is de gemiddelde Nederlander in het afgelopen jaar iets minder gelukkig geworden ten opzichte van vorig jaar. Toch heeft dat niet geleid tot een lagere plaats op de de ranglijst; we blijven op 6 staan.

De VN laat ieder jaar meer dan 150 landen onderzoeken op het geluksniveau van de inwoners. Daarbij wordt gekeken naar onder meer de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid. Kijk je naar de top tien van het World Happiness Report, dan gaat het om dezelfde landen als vorig jaar. Wel wisselden diverse landen van plaats. Finland staat dit jaar op de eerste plaats. Eerdere nummers één waren Denemarken, Zwitserland en Noorwegen.

Venezuela de grootste verliezer

De toplanden op de ranglijst scoren allemaal hoog op aspecten als: inkomen, gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid. De grootste stijger is Togo. Dat land stond twee jaar geleden nog op de allerlaatste plek, maar is omhoog geklommen naar plaats 139. Venezuela is de grootste verliezer. Het land, dat verzeild raakte in een politieke en economische crisis, duikelde 19 plekken naar beneden. Venezuela staat nu op plaats 102.

Top 10

Dit is nu de top 10 van gelukkigste landen ter wereld:

  1. Finland
  2. Noorwegen
  3. Denemarken
  4. IJsland
  5. Zwitserland
  6. Nederland
  7. Canada
  8. Nieuw-Zeeland
  9. Zweden
  10. Australië
Download hier het volledige World Happiness Report 2018

(Bron en meer lezen: NOS)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!