Geschreven door Redactie / 

6 december 2017 / 

Nederlander wil menselijk brein uploaden naar een computer

Het menselijk brein uploaden naar een computer, kan dat? Futuristisch, of onhaalbare fantasie? De Nederlandse neurowetenschapper Randal Koene houdt zich bezig met deze vraag. Het achterliggende vraagstuk maakt duidelijk wat zijn doel is: het ontwikkelen van hersenimplantaten waarmee we beschadigde hersendelen kunnen vervangen.

In een interview met de de NRC geeft Koene uitleg: “Wie geen been meer heeft, kan een kunstbeen overwegen. Hoe mooi zou het zijn als we een beschadigd hersendeel kunnen vervangen door een neurale prothese, waarna het net zo goed of zelfs beter werkt dan eerst?” De neurowetenschapper werkt hieraan bij Kernel, een Amerikaanse startup die een neurale prothese van de hippocampus ontwikkelt, het hersendeel dat een centrale rol speelt bij de opslag van herinneringen. Het moet uitkomst bieden voor mensen met geheugenproblemen, zoals Parkinson- en Alzheimerpatiënten, schrijft de NRC.

Het uploaden van iemand complete herseninhoud naar een computer. Dat is wat neurowetenschapper Randal Koene nastreeft. “We kunnen straks meerdere versies van onszelf hebben.”

Het brein als computer

Het ontwikkelen van breinimplantaten klinkt minder sciencefictionachtig dan het uploaden van iemands complete herseninhoud naar een computer. Toch is dat wel wat Koene uiteindelijk hoopt te bereiken. “Als we eenmaal weten hoe we de hippocampus kunnen namaken, waarom dan niet ook de rest van het brein?” Koene ziet het brein als een soort computer. Het werkt mechanisch en maakt berekeningen om taken uit te voeren. Wie weet te achterhalen welke wiskundige formules aan alle berekeningen ten grondslag liggen, kan het namaken, denkt hij.

Als dat lukt, dan kunnen we straks meerdere ‘varianten’ van onszelf hebben, denkt Koene. “Al zal niet iedereen dat willen. Die versies kunnen in een robotlichaam terecht komen of in een virtuele wereld leven. In elk geval zijn al die kopieën net zo echt als jij. Identiteit is geen strakke lijn meer.”

(Bron en meer lezen: NRC)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!