‘Er is nog heel veel ongelijkheid in Nederland’

We presenteren ons als een tolerant land, maar er is in Nederland nog heel veel ongelijkheid. Dat schrijft redacteur Lieke bij ’t Vuur op YoungCritics.nl. Volgens Bij ’t Vuur zijn we, in vergelijking met andere landen, misschien best een tolerant land. “Maar wie goed kijkt, zal zien dat Nederland op veel gebieden nog niet tolerant genoeg is.” Ze meent dat het tijd is om dit aan te kaarten.
In een artikel op YoungCritics.nl hekelt ze een uitspraak van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Volgens Buma kent ‘de Nederlander’ een ‘doorgeslagen drang naar gelijkheid’. Bij ’t Vuur zet daar tegenover: “Hoe kan deze drang ‘doorgeslagen’ zijn, als er nog geen gelijkheid heerst?”
‘Het gaat om machtsmisbruik’
Ze is van mening dat de ophef die ontstond rond het vermeende misbruik door filmproducent Hervey Weinstein goed laat zien wat zij bedoelt. Door de #metoo-campagne kwamen honderden verhalen over ongewenste intimiteiten en seksueel misbruik naar boven. Voornamelijk verhalen van vrouwen, over mannen. Bij ’t Vuur: “Ik wil mannen niet als boeman afschilderen. Maar als gekeken wordt naar de frequentie van seksueel ongewenst gedrag, zijn vrouwen daarvan veel vaker het slachtoffer dan mannen.” Hanneke Groenteman verwoordde Bij DWDD heel treffend de kern van het probleem, schrijft Bij ’t Vuur. Ze zei: “Het gaat niet om seks, het gaat om machtsmisbruik.”
Wat vind jij? Is er veel ongelijkheid in Nederland? Klik hier om direct te reageren.
Dit soort ongelijkheid komt ook in Nederland voor, constateert Bij ’t Vuur. Als ander voorbeeld noemt ze de Tweede Kamer. Daarvan zijn de fractievoorzitters, Marianne Thieme uitgezonderd, “stuk voor stuk (heteroseksuele) mannen”. En: “Het nieuwe kabinet bestaat zelfs uitsluitend uit witte mensen. Onder zo’n kabinet is het niet meer dan logisch dat er minderheidsgroepen zijn die onder het beleid zullen lijden. Zij hebben immers geen vertegenwoordiger?”, aldus Bij ’t Vuur.
Ongelijkheid en machtsmisbruik komt in Nederland veel voor, stelt YoungCritics-redacteur Lieke bij ‘t Vuur. De #metoo-campagne heeft op dat terrein veel losgemaakt.
Eenzijdig luisteren in debatten
De YoungCritics-redacteur denkt dat we eenzijdig luisteren in debatten. “Onlangs is bijvoorbeeld een omstreden beeld – gemaakt van botten – weggehaald uit Hoorn. Misschien was de plaatsing van het kunstobject, naast een verzorgingstehuis voor ouderen, confronterend. Het verwijderen ervan vind ik daarom ook goed te begrijpen. Echter is er al een aantal jaren discussie gaande over een ander beeld, dat prominent in het centrum van Hoorn staat. Het gaat om een beeld van Jan Pieterszoon Coen. Zonder teveel uit te wijden over wat voor wreedheden Coen heeft begaan, kan inmiddels wel gesteld worden dat het beeld aanstootgevend is. Er is meermalig, door verschillende mensen onvrede over uitgesproken. Toch weigert de gemeente het weg te halen. Het standbeeld is zelfs eens van zijn sokkel gevallen tijdens de jaarlijkse kermis en is ondanks groot protest weer terug op zijn sokkel geplaatst.”
Dit soort vragen vaker stellen
Bij ’t Vuur komt met een aantal prangende vragen. “Wat maakt het verschil, dat het ene standbeeld zonder pardon bij de geringste klacht wordt verwijderd, maar dat het andere standbeeld behouden blijft? Is er een verband tussen dit beeld, dat maar niet uit het straatbeeld verdwijnt en het gegeven dat Dorien uit Duitsland wél, maar Rachid uit Gambia niet zijn therapie vergoed krijgt in Nederland? Waarom komt de verdwijning van Anne Faber gedurende twee weken iedere dag in het nieuws, maar horen we vervolgens niets over de gruwelijke moord op Bianca, een transgender persoon, die volgens de Gelderlander – de enige krant die de moord wel heeft genoemd – op ‘gruwelijke wijze’ om het leven kwam?”
Volgens Bij ’t Vuur moeten we dit soort vragen meer stellen én beantwoorden. Dat is belangrijk, schrijft ze, omdat de samenleving en de diversiteit ervan voortdurend verandert. Alleen door de juiste vragen te stellen, kunnen we volgens haar ongelijkheid aanpakken.
Op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Volg ons ook op Facebook!
(Bron en meer lezen: YoungCritics.nl)