Geschreven door Redactie / 

14 juni 2023 / 

Podcast: ‘Waarom vergeven belangrijk is’

Het thema ‘vergeving’ popt de laatste tijd steeds op in Roos’ omgeving.
“Vergeven is goed voor je.”
“Vergeven kan een doorbraak geven in een conflict.”
“Vergeven helpt je verder te gaan als je iets ergs is aangedaan.”
Het zet haar aan het denken en raakt iets.

Moet ze hier iets mee? Want die opmerkingen over vergeving komen vooral steeds bij christenen vandaan. Maar hoe werkt dat dan voor haarzelf, als humanist? Roos zit vol grote vragen over vergeving… Daarom ging ze onlangs in gesprek met Wilco de Vries. Zijzelf als humanist en filosoof, Wilco als christelijk theoloog.

In gesprek over vergeven

Als jonge doctor rondde Wilco onlangs een proefschrift af over zelfliefde aan de Amerikaanse topuniversiteit Duke. Hij dacht veel na over vergeving, en hoe dat gebruikt én misbruikt kan worden. Daarover schreef hij het essay The Danger of Forcing Forgiveness. Laurens van Lavieren, projectleider van De Grote Vragen, leidde het gesprek Allerlei vragen kwamen langs.

Want… wat is vergeving? Bestaan daar verschillende definities van? En hoe doe je dat, vergeven? Hoe voelt het, kun je het oefenen en hoe weet je dat vergeving echt is? En kun je iemand ook vergeven zonder dat je dit diegene vertelt? Is vergeving goed voor je psychisch welzijn? En wat moet je doen als je niet kunt vergeven…?

Lees ook: Vergeven, is dat mogelijk?

Het juiste midden vinden

Roos: “Voor mij was het heel waardevol om te horen dat vergeving veronderstelt dat er iets is misgegaan. Ik worstel om het juiste midden te vinden tussen rechtvaardigheid en mildheid, en dit gesprek gaf mij een richting waarin ik dat juiste midden kan zoeken.” We namen  het gesprek op. Daar waren verschillende studenten en twintigers bij aanwezig; ook zij mochten vragen stellen. Het resultaat is een bijzondere podcast waarin de nuances en verschillende gezichten van vergeving naar voren komen. Maar zeker ook een podcast die vraagt om een vervolg. Want alle grote vragen rond vergeving zijn met deze podcast niet beantwoord.

Beluister de podcast hier:

Lees ook: Vergeven is een cadeautje voor jezelf

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!