Geschreven door Redactie / 

19 maart 2018 / 

Psychiater: 'Het leven is soms niet leuk'

We moeten leren accepteren dat het leven niet altijd leuk is. Dat zegt Esther van Fenema, die als psychiater verbonden is aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze werkte mee aan de documentaire ‘Stress to Impress’ die onlangs verscheen. Van Fenema ziet om zich heen steeds meer ouders “die denken dat alles wat hun kinderen doen geniaal is”. Het gevolg is dat deze kinderen onvoldoende leren omgaan met tegenslag, vertelt ze in de documentaire.

Bekijk hierboven de trailer van de documentaire ‘Stress to Impress’. Daarin zegt psychiater Esther van Fenema dat veel jonge mensen moeten leren dat het leven niet altijd leuk is.

In een recent interview in Trouw stelt ze dat kinderen die altijd opgehemeld worden een lage frustratietolerantie ontwikkelen. Daardoor lopen ze meer risico op het ontwikkelen van psychiatrische ziektes. Volgens Van Fenema verklaart dit waarom zoveel jongeren stranden wanneer ze in de ‘grotenmensenwereld’ terechtkomen. “Want daar vindt niet iedereen je geweldig en leuk en daar wordt niet elk probleem voor je weggehaald.” Dus raak je “volledig van het pad” als een vriendje het uitmaakt, of wanneer je een tentamen niet haalt. Je bent niet gewend aan tegenslag en dat wreekt zich. In Trouw oppert ze de volgende oplossing voor dit probleem: “Opvoeding! Grenzen stellen en frustraties inbouwen.”

“Iedereen weet dat je de perfectie nooit zult bereiken, toch gaat iedereen ervoor”

Perfect leven

Wat Van Fenema zorgen baart, is het idee van veel jonge mensen dat hun leven perfect moet zijn. Ingegeven door Instagram en andere social media, waarop iedereen een schijnwerkelijkheid kan creëren. “Iedereen weet dat je de perfectie nooit zult bereiken, toch gaat iedereen ervoor”, verzucht ze in ‘Stress to Impress’. Al wil ze daarmee niet zeggen dat je niet je best hoeft doen. “Ik houd wel van excelleren en ik houd wel van mensen die alles uit zichzelf halen om de beste te worden. Maar de vraag: als het dan niet lukt, hoe ga je daarmee om?”

Bekijk hierboven de volledige documentaire ‘Stress to Impress’.

(Bron: Trouw)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!