Geschreven door Redactie / 

7 november 2017 / 

Raken we onze banen kwijt aan robots?

Gaan we onze banen verliezen aan robots? Voorlopig niet, dat wil zeggen: als je op de cijfers afgaat. Wereldwijd zijn er 69 robots per 10.000 medewerkers actief in de industriesector. In Nederland gaat het om ongeveer 120 robots per 10.000 medewerkers, kortom 1,2 procent.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) naar aanleiding van een bezoek van een groep Nederlandse ondernemers aan de Singapore International Robo Expo, eind vorige week. De ondernemers waren op de expo om Nederland als robotica-land te promoten. Daarnaast hoopten zij inzicht te krijgen in de concurrentie vanuit Azië.

Niet-revolutionaire robots

Ze concludeerden dat Singapore weliswaar op ons voorloopt qua inzet van robots in de industriesector, met 398 robots per 10.000 medewerkers, maar dat het achterloopt wat betreft de toepassing van robots en robotica in diverse sectoren. Zo waren op de beurs vooral nuttige maar niet-revolutionaire robots te zien, zoals zelfrijdende karretjes die spullen kunnen verplaatsen. Technologiebedrijf ST Engineering (23.000 werknemers), de trots van Singapore, toonde een zelfrijdende shuttlebus die ook in Nederland al te zien is.

De bezoeker van een robotica-beurs bekijkt een robot. Experts concluderen dat het nog niet zover is dat robots massaal onze banen overnemen.

Hete adem in de nek

“Onze technische universiteiten hebben een langere geschiedenis en lopen op het gebied van robotica echt voorop”, constateerde Jan Leideman van technologiebedrijf Demcon. Toch voelt Nederland de hete adem van Singapore in de nek. Het land heeft namelijk 300 miljoen euro uitgetrokken om robottechnologie toe te passen in de praktijk. Dit bedrag komt bovenop 2,1 miljard euro die in Singapore tot 2021 beschikbaar is voor innovaties en onderzoek in de hightechindustrie, waar robotica onder valt.

Dat hier zoveel geld voor uitgetrokken wordt, is noodzaak volgens de Singaporese regering. De bevolking wordt ouder en krimpt, waardoor in de zorg, logistiek en industrie oplossingen nodig zijn. Willem Endhoven van HightechNL vindt dat Nederland een vergelijkbare investeringsprogramma voor robotica moet opzetten. “We zitten in Nederland echt te slapen.”

(Bron en meer lezen: Financieele Dagblad)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!