Geschreven door Annelies de Jong / 

30 oktober 2020 / 

Een relatie zonder relatieproblemen, hoe doe je dat?

Gertjan Bijzet

De keuze van Gertjan

Niet zo lang lieten scheidingsadvocaten en relatietherapeuten weten, dat er een piek in het aantal scheidingen en relatiebreuken zat aan te komen. Ga maar na: nogal wat relaties staan onder druk in deze coronatijd. We zien onze partner vaker, leven dichter op elkaar, moeten meer regeldingen samen oplossen… en dat eist zijn tol. Plots is onze eerder zo fijne relatie zo leuk niet meer. Maar, vroegen we ons af: kun je überhaupt een relatie hebben zónder relatieproblemen? Psychologe en relatietherapeut Annelies de Jong-van Lienden schreef er deze blog over!


Bestaat de perfecte relatie?

Een fijne relatie, geen relatieproblemen – dat wil iedereen wel. Altijd voldoende tijd voor elkaar, gezellig samen dingen ondernemen, gezien worden in wie je bent en wat je doet, waardering krijgen voor de dingen die zo gewoon lijken… Als je het zo opsomt lijkt het misschien eenvoudig. Maar een fijne, goede relatie is vaak ook hard werken. Geen tijd hebben voor elkaar, in beslag genomen door een drukke baan, alle aandacht die naar de kinderen gaat, alle verplichtingen waar je aan moet voldoen in de ‘buitenwereld’ en ja… opeens zit je uitgeblust naast elkaar op de bank en hang je in je eigen wereld voor de tv zonder het samen nog ergens over te hebben.

Je start niet blanco

Als je een relatie begint, start je niet blanco. Want je brengt jezelf mee met je eigen achtergrond, opvoeding en al je ervaringen. Iedereen heeft een eigen verleden en dat verleden neem je als bagage mee in een relatie. De meeste verwachtingen ten aanzien van een relatie met een partner zijn gebaseerd op opvattingen en wensen over relaties in het algemeen. Sommige van deze opvattingen hebben we geleerd in het gezin waarin we opgroeiden. Andere weer vanuit ons geloof of vanuit de samenleving.

Relatie problemen
Een fijne relatie, geen relatieproblemen – dat wil iedereen wel. Maar een fijne, goede relatie is vaak ook hard werken. (Beeld: Unsplashed.com)

Voor velen geldt dat bepaalde verwachtingen nooit worden geuit of besproken. Als sommige verwachtingen dan niet uitkomen, kun je je teleurgesteld of zelfs boos voelen. Soms ben je je ook niet bewust van zekere verwachtingen en worden die pas duidelijk als je je teleurgesteld voelt. Het uiten van je wensen en verwachtingen is dan ook een belangrijke stap in het onderhouden van een goede relatie. Wat wil je graag, hoe zie jij het voor je en hoe zou je dat samen kunnen bereiken? Maar ook, en misschien wel minstens zo belangrijk, wat gun je de ander binnen jullie relatie en wat zou jij daarin voor hem/haar kunnen betekenen?

Communiceren is essentieel

Communiceren binnen een relatie is essentieel. Op elk vlak en dus niet alleen als het gaat over het uiten van wensen en verwachtingen. Het is belangrijk om niet alleen alles wat anders zou kunnen te benoemen, maar ook om de ander complimenten te geven en te waarderen om wie hij/zij is, of wat diegene doet.

“Het is belangrijk om niet alleen te benoemen wat anders zou kunnen, maar ook om complimenten te geven”

Over ineffectief en effectief communiceren zijn hele boeken vol geschreven. Je kunt een eindeloze lijst met voorbeelden maken van wat wel of niet effectief is en wel of niet werkt. Maar het belangrijkste is denk ik dat je open en eerlijk bent in een relatie, dat je de tijd neemt om echt met elkaar in gesprek te gaan, dat je echt luistert naar wat de ander wil zeggen en dat je probeert jezelf in hem/haar in te leven, dat je geen verwijtende en veroordelende houding aanneemt. En dat je daarnaast helder bent over wat je eigen verwachtingen en wensen zijn, over wat je graag zou willen.

Lees ook: Wat is het geheim van een goede relatie?

De meeste verwachtingen ten aanzien van een relatie met een partner zijn gebaseerd op opvattingen en wensen over relaties in het algemeen. (Beeld: Giphy)

Relatie zonder problemen bestaat niet

En helaas, een 100% probleemloze relatie bestaat niet. Maar een relatie waarbinnen relatieproblemen bespreekbaar zijn en waarin je samen zoekt naar goede oplossingen wel. Daar ben je wel echt beiden voor nodig en moet je samen de tijd voor (willen) nemen en in investeren. En lukt het niet (meer) om samen de relatieproblemen binnen jullie relatie te bespreken, of vind je het ingewikkeld om dit samen te doen, omdat er teveel is gebeurd, zoek dan hulp. Hulp om met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen en naar een goede manier om met jullie relatieproblemen om te kunnen gaan.

Praktische tip

Als laatste een heel praktische tip: plan minimaal twee keer per jaar samen een avond weg waarop jullie relatie het belangrijkste gespreksonderwerp is. Het klinkt misschien wat ‘zakelijk’, maar waarom voer je wel regelmatig op je werk een functioneringsgesprek en waarom zou je dat niet doen binnen je relatie? Uit eigen ervaring weet ik dat dat ook echt helpt om zo met elkaar in gesprek en in contact te blijven!

(Deze blog verscheen eerder op de site van Psychologiepraktijk Annedi)

De vraag van Gertjan

Wat denk jij: wanneer is een relatie goed genoeg?

Leuk als je reageert! ▼

Annelies de Jong

Annelies de Jong is psycholoog in Houten. In haar praktijk behandelt zij een breed scala aan klachten. Zo kun je bij haar aankloppen voor hulp bij bijvoorbeeld angstklachten en depressies, relatieproblemen en zingevingsvragen.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!