Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Mensbeeld
Relatie
Religie
Samenleving
Technologie
Uitgelicht
Wetenschap
Zingeving

Autoriteiten slopen megakerk in China

12 01 2018

Chinese autoriteiten hebben een enorme kerk gesloopt in de stad Linfen, in het noorden van China. De Gouden Kandelaarkerk ging dinsdag tegen de grond nadat de Chinese politie explosieven liet ontploffen in een ondergrondse gebedsruimte van de kerk. Daarna werd de kerk verder gesloopt met graafmachines. Chinese christenen spreken van een campagne tegen hun geloof. De Chinese regering zegt dat de kerk niet over de juiste vergunningen beschikte.

Het kerkgebouw werd in 2009 gebouwd met particulier geld van protestantse gelovigen. De kerkelijke gemeente groeide sindsdien tot ongeveer 50.000 leden. Dat schrijft dagblad Trouw. De Gouden Kandelaarkerk is niet de eerste kerk in China die verwoest wordt. Vorig jaar werd een katholieke kerk neergehaald in dezelfde noordelijke provincie Shanxi. Ook worden er regelmatig kruisen van kerken verwijderd. ChinaAid, een christelijke mensenrechtenorganisatie gericht op China, ziet de sloop als signaal van toenemende christenvervolging in dat land.

Kerk illegaal gebouwd

Volgens de regering is de kerk in Linfen illegaal gebouwd. Het gebouw zou staan op grond met een landbouwbestemming. Bovendien zouden de kerkbezoekers het lokale verkeer verstoren. Verder was de kerk niet officieel geregistreerd. Volgens ChinaAid doen veel kerken dat niet, omdat ze dan onder directe controle van de staat komen te staan. China telt vermoedelijk tientallen miljoenen christenen. Een exact aantal is lastig vast te stellen; China is officieel atheïstisch. De autoriteiten erkennen of tolereren sommige kerken. Andere worden actief tegengewerkt. Hetzelfde geldt voor Chinese moslims, een kleinere groep. Boeddhisten en taoïsten kunnen hun geloof over het algemeen vrijer belijden.

(Bron: Trouw)

LEES MEER

mm
De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.
Meer van Redactie
Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *