Debat: Is God dood of leeft hij nog

Home | Debat: Is God dood of leeft hij nog

Is God dood of leeft hij nog? Over deze vraag gaat komende dinsdagavond 19 juni een debat in Maastricht tussen atheïst René Gabriëls en Emanuel Rutten, die wél in God gelooft. Gabriëls is universitair docent filosofie aan de Universiteit Maastricht. Rutten is als wiskundige en filosoof werkzaam voor de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.

Het was de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) die stelde: “God is dood”. Nietzsche bedoelde met deze uitspraak dat wij God vervangen hebben door de wetenschap en vertrouwen op technologie. Volgens Nietzsche heeft God afgedaan, want wij hebben hem immers niet meer nodig? Met deze stelling ging Nietzsche een stap verder dan zijn landgenoot Immanuel Kant (1724-1804). Volgens Kant vergaren we kennis door waar te nemen en te interpreteren. Maar omdat we God niet kunnen waarnemen – omdat hij buiten onze werkelijkheid staat – kunnen we niets over hem zeggen. God is net zoiets als ‘ziel’ en ‘kosmos’, aldus Kant. Rationele godsbewijzen zijn volgens Kant onmogelijk.

Het online platform Lazarus maakte een korte video over Kants gedachten ten aanzien van het bestaan van God en het doen van het goede.

Is God dood?

Ruim honderd jaar na Nietzsches fameuze ‘God is dood’, leeft de vraag naar Gods bestaan nog steeds. Onze samenleving kent gelovigen, agnosten, ‘ietsisten’, atheïsten en alles ertussenin. Maar wie heeft gelijk? En valt dat te bewijzen? Dat is in een notendop waar het debat van komende dinsdag tussen René Gabriëls en Emanuel Rutten over zal gaan. Rutten staat bekend om zijn studie naar argumenten voor het bestaan van God. Zelf ontwikkelde hij een nieuw argument, het zogeheten ‘modaal-epistemische Godsargument’ (lees meer). Gabriëls houdt zich met name bezig met studies rond democratie, rechtvaardigheid, mensenrechten en armoede.

Toegang gratis

Het debat ‘God: dead or alive?’ wordt georganiseerd door studentenvereniging Lux ad Mosam in samenwerking met De Grote Vragen. Voorafgaand aan het debat, rond 18:30 uur, is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij een gezellige maaltijd met Lux ad Mosam. En na afloop van het debat is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.

Locatie: sociëteit Pharos, Bogaardenstraat 43B-01, 6211 SN Maastricht
Inloop: 20.00 uur
Start: 20.30 uur
Toegang: gratis

Redactie

De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

Laat een reactie achter

Ontvang wekelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.