Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Mensbeeld
Relatie
Religie
Samenleving
Technologie
Uitgelicht
Wetenschap
Zingeving

Meningen verdeeld over salafisme-uitspraak Aboutaleb

04 01 2018

Vorige week maandag liet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op Radio 1 weten dat hij “een beetje salafist” is. Een uitspraak die tot de nodige kritiek leidde, al kreeg Aboutaleb ook steun. Eén van Aboutalebs critici is zijn Arnhemse collega Ahmed Marouch. In het radioprogramma Kamerbreed zei Marcouch zaterdag: “Ik ben zelf geen salafist, ik ben moslim”. Marcouch vindt dat je onderscheid moet maken tussen vrome moslims die Mohammed willen navolgen en het salafisme als ideologie.

De Arnhemse burgemeester benadrukte dat hij het daarbij heeft over “salafistische organisaties die een totalitaire staat nastreven”. En dus om mensen en groepen die de rechtstaat en de democratie verwerpen en geweld niet schuwen om hun doelen te bereiken. “We zien wat het resultaat daarvan is, namelijk heel veel jongeren die met dat gedachtegoed radicaliseren en afreizen. En dus een bedreiging zijn voor onze samenleving en met ISIS voor de internationale veiligheid en rechtsorde”, aldus Marcouch in Kamerbreed. Arnhem, de stad waarvan hij burgervader is, telt tien zogeheten Syriëgangers.

Salafisme: pure leer van de islam

Wie zich wél kan vinden in Aboutalebs woorden, is Jacob van der Blom. De directeur van de grote Essalam Moskee in Feijenoord noemt zichzelf openlijk salafist. Hij hangt de ‘pure leer’ van de islam aan, schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Volgens Van der Blom is dat: “Dichtbij de oorspronkelijke openbaring van Mohammed. Maar dat betekent niet dat je ook moet leven zoals 1400 jaar geleden.”

Volgens de moskee-directeur kan je je prima aanpassen aan de westerse samenleving, terwijl toch je geloof overeind blijft. “Ben je zonder hoofddoek minder religieus?” vraagt hij zich af. “Het is een religieuze uiting, maar het zegt niks over wat je precies gelooft.” Van der Blom wijst geweld, het stichten van een kalifaat en de doodstraf af. Verder vindt hij niet dat Aboutaleb een ‘onhandig moment’ gekozen heeft voor zijn uitspraken. “Er is nooit een goed moment voor zo’n discussie.” Termen als jihad en salafisme zijn zo zwaar beladen dat ze altijd voor opwinding zullen zorgen, meent Van der Blom. “Maar ik hoop dat mensen begrijpen dat die woorden niet alles zeggen.”

Vorige week zei Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, dat hij een ‘beetje salafist’ is. Een uitspraak die tot de nodige reacties leidde. 

Voorportaal voor radicalisering

Ook Arend Jan Boekestijn begrijpt Aboutalebs uitspraken. Dat schrijft hij in een commentaar op de website van Radio 1. Boekestijn: “Het ergert hem (Aboutaleb, red.) dat in Nederland, in tegenstelling tot de VS, islamcritici weinig weerwoord krijgen van moslims. Daar heeft hij een punt.” Volgens Boekestijn redeneert Aboutaleb “staatsrechtelijk zuiver” wanneer hij zegt dat pas bij geweld een grens gepasseerd wordt. “In ons land mag je fundamentalistische ideeën koesteren. Dat doen bijvoorbeeld orthodoxe christenen en joden ook. Pas indien men oproept tot haat of geweld komt de rechtsstaat in het geding. Zo hoort het ook.”

Toch zit in het salafisme wel een gevaar voor onze samenleving, denkt Boekestijn. “Slechts een deel van het salafisme is gewelddadig, maar de leer als zodanig is meer gericht op afzondering dan op integratie. Salafisme wijst democratie af en kan een voorportaal zijn voor radicalisering. Veel van deze problemen komen voort uit een letterlijke interpretatie van bepaalde teksten uit de Koran.” Als Aboutaleb dat thema durft aan te snijden, bewijst hij niet alleen Nederland maar de hele wereld een grote dienst, meent Boekestijn.

LEES MEER

mm
De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.
Meer van Redactie
Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *