EO-onderzoek: islam bedreigt Nederlandse identiteit

Home | EO-onderzoek: islam bedreigt Nederlandse identiteit

Vormt de islam een bedreiging voor de Nederlandse identiteit? Ja, vindt ongeveer de helft van de protestanten tussen 24 en 45 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de EO onder Nederlanders in deze leeftijdscategorie. Het De uitkomsten van dit onderzoek werden vanmiddag gepresenteerd in Beeld en Geluid in Hilversum.

Hoewel een groot deel van de doelgroep de islam als bedreiging ervaart, vindt ruim de helft (53%) van de protestanten tussen 25 en 45 jaar oud dat religie een positief effect heeft op de samenleving. Dat, in tegenstelling tot de niet-protestanten, waarvan slechts 22% vindt dat religie positief bijdraagt aan de samenleving.


De helft van de protestanten tussen 24 en 35 jaar vindt dat religie goed is voor de samenleving. Toch ziet een even groot percentage de islam als bedreiging voor de Nederlandse identiteit.

Kwetsen om geloof mag niet

Opvallend is dat alle 25-45-jarigen, protestanten in het bijzonder, vinden dat de vrijheid van meningsuiting niet zo ver mag gaan dat mensen worden gekwetst in hun levens-/geloofsovertuiging of religie. Protestanten staan overwegend voor het openbaar uitdragen van religie, terwijl niet-protestanten religie meer als privékwestie beschouwen.

Vluchtelingen opvangen

Uit het onderzoek blijkt verder dat protestanten naastenliefde belangrijk vinden. Dat is zichtbaar in hun bereidheid om bijvoorbeeld vluchtelingen op te vangen in Nederland, terwijl ze tegelijkertijd minder dan andere Nederlanders openstaan voor het overnemen van andere culturele gebruiken. Ook ervaren ze frustratie over de wijze waarop geloof in de media wordt neergezet. Ze vinden dat er bevooroordeeld, negatief en eenzijdig over wordt bericht.

Download hier het onderzoeksrapport ‘Verschillend Verbonden’

Redactie

De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

1 reactie

  1. Max op 16 november 2019 om 13:53

    De islamitische jihad verloopt inderdaad via de weg van het terrorisme en het geweld, maar ook en vooral via de weg van immigratie en demografie. En weet u wat Muammar al-Gaddafi, de voormalige dictator van Libië jaren geleden zei?…„Allah zal de islam doen overwinnen in Europa; zonder zwaarden, zonder kanonnen, zonder strijd! De miljoenen moslims in Europa zullen het continent binnen enkele tientallen jaren islamitisch maken.”…Er leven nu tientallen miljoenen moslims in Europa.Tot 2050 zijn we een complete moslimstaat, misschien al eerder…

Laat een reactie achter

Ontvang wekelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.