Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Mensbeeld
Nieuwsberichten
Relatie
Religie
Samenleving
Technologie
Uitgelicht
Wetenschap
Zingeving

Stef Bos openhartig over geloof in Adieu God

09 04 2018

Als 16-jarige kwam Stef Bos een keer thuis uit de kerk, sloeg het Liedboek voor de Kerken op tafel en zei: “Hier ben ik klaar mee”. Toch is hij in feite altijd een gereformeerde jongen gebleven. Dat zei de zanger zondagavond in het tv-programma ‘Adieu God’, met Tijs van den Brink. Terugkijkend constateert hij dat hij vooral klaar was met de kerk; met de structuur. Zijn daad was het verzet van een puber, terwijl hij zijn geloof niet daadwerkelijk losliet.

In Adieu God vertelde Stef Bos zondagavond hoe zijn ouders hun geloof aan hem doorgaven. ‘Hij liet zien, jongen, jij mag jouw weg gaan maar dit is voor mij belangrijk.’

De reactie van Stefs vader bleek van groot belang voor hoe de zanger voortdurend bleef zoeken naar een persoonlijk geloof en een eigen identiteit. Bos vertelt: “Hij zei: jongen, dan wil ik graag weten waar je wél voor staat”. Hoewel hij zichzelf geen ongelovige noemt, is zijn geloof wel veranderd. Bos ziet de Bijbel niet meer als het woord van God, maar als het boek waarin onze mythologie is opgetekend. Het Nieuwe Testament inspireert hem, omdat het laat zien hoe je goed kunt doen in je leven.

Volgens Stef Bos leerde zijn moeder hem niet alleen om te leven, maar ook hoe je kunt sterven. ‘Dat is een geschenk voor de rest van je leven.’

Prachtige, openhartige verhalen

De ruim 25 minuten durende uitzending is een prachtig, soms emotioneel gesprek. Bos vertelt heel openhartig prachtige verhalen, over zijn jeugd in een gereformeerd gezin in Veenendaal. Over het voorbeeld dat zijn ouders hem gaven, elk op hun eigen manier, en hoe dat hem vormde. “Mijn vader kon over Christus of over God praten en paste het toe in zijn leven. Maar bij mijn moeder kon je het zíén.” Bos noemt ‘Papa’, één van zijn bekendste liedjes, een ode aan zijn vader. De essentie van het liedje was en is volgens hem: papa, ik hou steeds meer van jou!

‘Ik geloof niet dat er daar boven Iemand is die wil dat wij in hem geloven. Dat is een veel te narcistische behoefte, dat is veel te menselijk’, zei Stef Bos zondagavond tegen Tijs van den Brink.

“Mijn vader kon over Christus of over God praten en paste het toe in zijn leven. Maar bij mijn moeder kon je het zíén”

Hoe zie jij God? Is hij een persoon, of kun je hem juist vinden in andere dingen?

Stef heeft intussen zijn eigen geloof ontwikkeld. Hij leeft vanuit het besef dat hij deel is van een groter geheel. Hij beschouwt zichzelf als een schakel in een keten van voorouders. Dat inzicht ontstond dankzij het samen muziek maken met Afrikaanse muzikanten. Ooit vroeg Stef één van hen wat zingen voor hem inhield. Zijn antwoord was dat hij door te zingen zijn voorouders een stem gaf. Inmiddels kan Bos zich niet meer los zien van zijn voorvaderen. Hij leeft in hen voort, alleen al via het DNA dat zij aan hem doorgaven, schetst hij. Al heeft ook hun geloof richting gegeven aan zijn leven.

Bekijk hier de hele uitzending van ‘Adieu God’ met Stef Bos.

(Bron: EO / foto Janita Sassen)

LEES MEER

mm
De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.
Meer van Redactie
Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *