Geschreven door Redactie / 

1 maart 2022 / 

Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’

Het is vrijdagochtend 11 februari. De deelnemers van verdiepingstraject ‘Hier wil ik voor leven’ arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor zich maar liefst 15 deelnemers hebben aangemeld!

Robin is één van de deelnemers. We zijn benieuwd waarom ze meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.

Robin: “Alle vragen mogen gesteld worden. En iedereen doet zijn best om zo goed mogelijk vanuit de éígen overtuiging te reageren”

Hoe was het startweekend? 

“Toen ik na mijn aankomst bij De Elegast het pad opliep richting het klooster, zag ik daar drie mensen enthousiast zwaaien: de coaches. Ik voelde meteen een warme, gezellige én open sfeer. Eén voor één druppelden de deelnemers binnen en daarna was het – tot het lange stiltemoment op zondag – geen moment meer stil. We deden kennismakingsspellen, aten heerlijk met elkaar, en sloten de vrijdag af met een gezellig kampvuur.”

“De zaterdag begon met een gezamenlijk ontbijt. Laurens, coördinator van het traject, opende daarna de dag met een presentatie over de inhoud van het verdiepingstraject. Hierna kwam filosoof en socioloog Jan Hoogland vertellen over Authenticiteit en het Nihilisme. Een erg interessante dag, met veel stof tot nadenken. ‘s Avonds was er opnieuw heerlijk eten en daarna keken we een intense film: Melancholia, over een wereld zonder hoop.”

“Wat ik bijzonder vond is, dat ik nog uren heb nagepraat over de film én over geloven. Alle vragen mochten gesteld worden, en iedereen deed zijn best om zo goed mogelijk vanuit zijn éígen overtuiging te reageren. Ook de zondag vond ik een bijzondere ervaring. Er stond een ongeveer 4 uur durende ‘stiltetijd’ op het programma. Stil zijn… wat moet je dan eigenlijk doen? Hoe ben je stil? Ik vond het ingewikkeld, maar érg leerzaam om mee te maken.” 

Robin: “We hebben allemaal weinig antwoorden, maar wél een eigen visie”. (Eigen beeld)

Waarom wilde je met leeftijdsgenoten op zoektocht?

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in ‘grote vragen’, maar in het dagelijks leven is daar zo weinig tijd voor. Alles gaat maar door, door en door. En dan is er zo weer een week voorbij. Toen ik dit traject voorbij zag komen, voelde het als een kans om eindelijk met mijn vragen aan de slag te gaan! Het idee om met een groep mensen, die allemaal met min-of-meer dezelfde intentie zo’n traject in te stappen, leek mij super vet.”

“Want als ik mij wilde verdiepen in de vraag ‘waar wil ik voor leven?’, kwam ik al snel uit bij volwassenen. Ook met wat kleinere vragen als: ‘wat voor studie zou ik nog willen doen?’ kom je vaak bij bijvoorbeeld een studentendecaan uit. Deze mensen helpen je fantastisch, maar zijn toch een stuk ouder en staan anders in het leven dan ik. Door dit traject met leeftijdsgenoten te doorlopen, hoop ik dat we goed op elkaar aansluiten. Daarnaast hebben we allemaal net zo weinig antwoord op alle vragen waar we mee binnenkomen, maar wél allemaal een eigen visie. Dat idee maakte het voor mij erg interessant om mee te doen.” 

 “Toen ik dit traject voorbij zag komen voelde het als een kans om met mijn vragen aan de slag te gaan”

Wat zijn je verwachtingen van (de rest van) dit traject?

“Ik hoop dat dit traject mij een soort zoekrichting gaat geven. Een zoekrichting voor de grote vraag: waar wil ík voor leven? Maar ook voor alle kleinere vragen die zich daaromheen afspelen. Daarnaast hoop ik dat het traject mij kan inspireren om verder te leren kijken dan alles wat mij wordt voorgeschoteld of aangereikt.”

“Kortom, ik kijk super positief terug op het weekend. Ik ben gemotiveerd om door te gaan en ik kijk ernaar uit om de groep weer te zien!”

Denk, lees en luister hier online mee met het traject ‘Hier wil ik voor leven!’. Zelf meedoen aan een traject? Meld je hier aan en we houden je op de hoogte.
Lees ook de ervaring van deelnemer Anne Jan: ‘Ik wil ontdekken waar ik écht op bouw en vertrouw’.

Goede gesprekken rond het kampvuur tijdens het startweekend. (Eigen beeld)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!