Geschreven door Redactie / 

4 januari 2018 / 

Onderzoek: robots nemen 800 miljoen banen over

In 2030 zijn 800 miljoen mensen hun baan kwijtgeraakt. Dat wil zeggen, zijn hun werkzaamheden overgenomen door robots. Dat staat in een recent rapport van onderzoekers van McKinsey. Het zou sowieso gaan om een derde van de beroepsbevolking van de VS en Duitsland. Voor Nederland betekent dat eveneens een reusachtig arbeidsmarktprobleem. Daarover schrijft de site Dutch Cowboys.

Blogger en oprichter van Dutch Cowboys Henk de Hooge constateert: “De wereld begint zich langzaam zorgen te maken over de opkomst van robotica, al dringt de impact van de cijfers nog niet echt door. Vreemd is dat niet, want wanneer je om je heen kijkt maakt niemand zich nog zorgen.” Volgens De Hooge gaan we doemscenario’s pas serieus nemen wanneer ze realiteit worden. Dit lijkt op de beginjaren van het internet, schetst hij. Tal van criticasters riepen toen “dat dat rare internet vanzelf weer zou verdwijnen”. Met robotica is dat volgens hem niet anders. “Men gelooft het niet, ziet het niet, zal dus ook geen oplossingen bedenken.”

Mensen opleiden voor nieuwe banen

Opmerkelijk is dat de Zweden vermoedelijk als enige land wél voorbereid zijn op een robot- en automatiseringsrevolutie. Volgens de New York Times hebben Zweedse bedrijven juist geprofiteerd van de efficiëntie van robots, waardoor de lonen zijn gestegen. Dat in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de lonen al jaren stagneren. Volgens de Zweedse minister voor werkgelegenheid en integratie is het niet zinvol om banen te beschermen. In plaats daarvan moet je, als banen verdwijnen, mensen opleiden voor nieuwe banen.

Stappen maken als mensheid

Hoewel McKinsey met schrikwekkende cijfers en vooruitzichten komt, is het volgens Dutch Cowboys de vraag of overheden zich hier ook zorgen om (gaan) maken en tijdig besluiten tot maatregelen. Volgens De Hooge zijn de onderzoeksresultaten een een waarschuwing dat we niet langer moeten wachten en nu al aan de slag zullen moeten. In zijn ogen biedt dat kansen “om te innoveren en processen beter beheersbaar, sneller, veiliger en efficiënter te maken”. Het betekent, schrijft hij, dat er “nieuwe kansen gaan ontstaan om stappen te maken als mensheid.”

(Bron en meer lezen: Dutch Cowboys)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Wim 5 januari 2018 at 06:52 - Reply

    Het is onvermijdbaar dat ondernemers naar de meest efficiente en goedkoopste productiemethodes zoeken. Waar houdt dit op en hoe moeten mensen aan een inkomen komen als er steeds minder werk komt? Omscholen is een optie maar daar zijn we in nederland niet echt voortvarend in.