Geschreven door Redactie / 

8 januari 2018 / 

Hebben robots straks echte spieren?

Hoe kunnen we robots een zachtere bouw en structuur geven, zonder dat ze minder sterk worden? Met die vraag houdt een onderzoeksteam van de Universiteit van Colorado zich bezig. Vorige week donderdag presenteerden ze nieuwe, flexibele, bewegende robot-onderdelen die als ‘spieren’ voor zachtere robots kunnen dienen. Daarover schrijft Discover Magazine.

Volgens de onderzoekers is ‘zachte robotica’ nuttig voor tal van sectoren, waaronder de mechanische en medische industrie. Belangrijk voordeel van het gebruik van zachte onderdelen, is dat de robots mensen minder snel zullen verwonden. Dat betekent dat we meer contact met robots kunnen hebben. Het betekent ook dat robots (nog) meer op mensen kunnen gaan lijken.

De humanoïde robots zoals we die tot nu toe kennen, lijken weliswaar op mensen maar zijn nog niet áls mensen. Robot Atlas mag dan salto’s kunnen maken als een baas en robot Sophia mag het staatsburgerschap van Saoedi-Arabië gekregen hebben; mensen zijn het niet. Daarvoor zijn ze te lomp en te log, maar daarbij missen ze de zachtheid van menselijk weefsel.

Als robots toegerust kunnen worden met zachtere onderdelen, zullen ze mensen dan minder snel verwonden, aldus onderzoekers aan de Universiteit van Colorado.

Beter dan menselijke spieren

De nieuw ontwikkelde onderdelen zijn uiterst precies en doen qua samentrekking denken aan de spieren van zoogdieren. Op sommige terreinen presteren ze zelfs beter dan menselijke spieren. Niet alleen zijn de ‘robot-spieren’ erg krachtig, ook kunnen ze kwetsbare voorwerpen als een rauw ei of een framboos tillen zonder deze te beschadigen. “We halen onze inspiratie uit de verbazingwekkende mogelijkheden van biologische spierkracht”, geeft senior-onderzoeker Christoph Keplinger aan. De ‘robot-spieren’ hebben nog een bijzondere eigenschap: ze zijn ‘zelfgenezend’. Als er iets misgaat, bijvoorbeeld door elektrische overbelasting, kunnen de onderdelen zichzelf herstellen.

Onderzoeksrapporten over de nieuwe robot-onderdelen verschenen vorige week in Science and Science Robotics.

(Bron en meer lezen: Discover Magazine)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!