Samenleving

gelijke rechten

Wat is mijn leven waard? Deel 2: gelijke rechten

Mensenrechtenspecialist Lieke Scheewe pleit voor gelijke rechten voor mensen met een functiebeperking. Ze schrijft voor ons over gelijke toegang. Want hoe is gek is dat, wanneer je veel meer moeite moet doen of zelfs bijbetalen om toegang te krijgen tot hele gewone dingen?


wat is mijn leven waard

Wat is mijn leven waard? Deel 1: samenleven

Psychologe en hoogleraar psychologie Hans Alma verkent wat het leven ons waard is en vooral: het samenleven. Onze drang naar controle over het leven en het belang van aandacht en compassie.


Fossiel

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 10: de waarheid

In tijden van corona lijkt het soms alsof waarheid ver weg is en alsof ongezouten meningen hoogtij vieren. Verschillende ‘feiten’ lijken elkaar uit te sluiten. Je kan er moedeloos van worden. Wat is waarheid? Jeroen de Ridder, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, geeft ons vier lessen over wat waarheid duidelijk wel en niet is.


coronacrisis rijk en arm

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 9: rijk en arm

Wát als er niets te hamsteren valt? Als er geen IC-afdelingen zijn die vol kunnen raken, geen ruimte om 1,5 meter afstand te houden? Wat als je in een vluchtelingenkamp of in een sloppenwijk woont? Rina Molenaar, directeur-bestuurder van ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad, dacht over deze vragen na.


kuddegedrag

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 4: systeemgedrag

Door het coronavirus ligt de hele wereld plat. In een zeldzame bui van bescheidenheid wil ik best toegeven dat econoom bepaald geen ‘vitaal’ beroep is, maar dat weerhoudt ons er niet van het fenomeen te bezien door de economische lens. Wat leert de gedragseconomie ons over hoe we met het virus omgaan? Veel.


Wat leert de coronacrisis ons over de economie

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 2: de economie

ZZP-ers verliezen opdrachten en kunnen rekeningen niet meer betalen. Winkels en horeca moeten tijdelijk sluiten en missen flinke omzet. Bedrijven vrezen faillissement met ontslagen tot gevolg. Plannen voor het kopen van een huis of een nieuwe auto worden in de koelkast gezet. Het sneeuwbaleffect van het coronavirus op de economie lijkt onvermijdelijk.


Wat leert de coronacrisis ons? Deel 1: de aarde

Marjolein Jonker, tiny house pionier, hoopt dat deze crisis gepaard zal gaan met een verschuiving van de focus: van oneindige economische groei en de uitputtingsslag die dit beleid op de mens en de planeet tot gevolg heeft, naar aandacht en waardering voor kwaliteit en creativiteit.


Ons morele compas

Op welk kompas zijn de corona-maatregelen gebaseerd?

Opnieuw zijn de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Maar wie en wat bepaalt deze maatregelen? Is het de publieke opinie, zijn het de economische belangen of is het de wetenschap. En hoe bepalend bij deze keuzes is het moreel besef, bijvoorbeeld om zorg te dragen voor de ouderen en zieken in de samenleving?


durf jij te geloven

Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen?

Wat kun je met het kerstverhaal in een wereld vol lijden, onrecht en verwoesting? Geloof jij nog in de hemel op aarde?


Ik red, jij redt, hij redt, wij redden.

Hoe zou ik de wereld redden? Wat een verschrikkelijke vraag. Waarom grijpt niemand in met macht en charisma?


Lange leve het nietsdoen!

De beste manier om de wereld te redden is om niets te doen.


Is het tij te keren?

Om het tij te keren, is daar Arca Fusiles Terra. Het congres met het tegengeluid waar we zo lang op hebben moeten wachten.