Kort geding over lawaaiprotest tijdens Dodenherdenking

Start | Samenleving | Kort geding over lawaaiprotest tijdens Dodenherdenking

Mag de actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’ morgenavond, tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, een ‘lawaaiprotest’ houden? Dat wordt vandaag duidelijk tijdens een kort geding bij de rechtbank in de hoofdstad. Al eerder verbood waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen de demonstratie. Hij noemde het geplande lawaaiprotest “onacceptabel en respectloos” en bovendien strafbaar. Daarop spanden de activisten een zaak aan tegen de gemeente.

De activisten, die vooral op Facebook van zich laten horen, willen morgen de dodenherdenking met lawaai verstoren. Een belangrijke reden voor hun protest is, dat bij de dodenherdenking op de Dam ook militairen worden herdacht die oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Bijvoorbeeld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. Volgens de actievoerders is het hypocriet dat slechts wordt stilgestaan bij de eigen, ‘witte’ witte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl er in Nederlands-Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld, onder wie 150.000 moslims. Zij worden niet herdacht, want “niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland”, aldus de activisten.

De actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij wil komende vrijdag, tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, een lawaaiprotest houden. Vind jij dat gepast? #weekvandevrijheid

Publiée par De Grote Vragen sur Mardi 1 mai 2018

Hypocrisie van de samenleving

‘Geen 4 mei voor mij’ kwam in 2016 voor het eerst in het nieuws, na een oproep om de Dodenherdenking te boycotten. In dat jaar was ook de hashtag #geen4meivoormij trending op Twitter. De hashtag was in het leven geroepen door Christa Noëlla, die indertijd zei: “Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei. Maar dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen. Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan.”

Buiten het maatschappelijke debat geplaatst

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de Dodenherdenking organiseert, schaart zich achter burgemeester Van Aartsen. Volgens het comité heeft de actiegroep zich, met deze oproep tot verstoring van de herdenking, “buiten het maatschappelijke debat” geplaatst. Dat is voor het comité voldoende om niet met de activisten in gesprek te willen.
Onder de mensen die zich aangemeld hebben voor de lawaaidemonstratie, zitten ook aanhangers van de extreem-linkse actiegroep de Grauwe Eeuw. Deze actiegroep is bekend van een doodsbedreiging aan Sinterklaas. En daarnaast het bekladden van VOC-monumenten en kritiek op TivoliVredenburg vanwege het organiseren van een kinderfeest met cowboys en indianen.

Vind jij een lawaaiprotest tijdens dodenherdenking gepast? Reageer hieronder!

(Bron: NOS, Metro, foto: Ilvy Njiokiktjien)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.