Toenemend aantal mass shootings op scholen VS

Start | Samenleving | Toenemend aantal mass shootings op scholen VS

In de afgelopen 18 jaar zijn in de VS meer mensen overleden of gewond geraakt door zogenaamde mass shootings dan in de hele 20e eeuw. Dat blijkt uit onderzoek van de Clemson University in South Carolina. Toen zij de geschiedenis van schietpartijen op met name scholen gingen analyseren, ontdekten de onderzoekers enkele alarmerende trends. Samengevat: er vallen steeds meer doden bij schietpartijen op scholen. Volgens hoofdonderzoeker Antonis Katsiyannis is intussen sprake van een “dodelijke epidemie die moet worden aangepakt”.

Daarover schrijft Science Daily. Sinds het begin van de 21e eeuw zijn er in de VS al 13 incidenten met zogeheten lone shooters gepasseerd. In totaal doodden deze schutters 66 mensen en verwondden zij er 81. Het aantal dodelijke slachtoffers bij mass shootings ligt daarmee al hoger dan gedurende de héle 20e eeuw. Over die periode telden de onderzoekers 55 doden en 260 gewonden bij schietpartijen op Amerikaanse scholen.

Een alarmerende trend

“In minder dan 18 jaar hebben we al meer sterfgevallen gezien ten gevolge van schietpartijen op scholen dan in de hele 20e eeuw”, laat Katsiyannis weten. “Een alarmerende trend is, dat de overgrote meerderheid van de shooters uit de 21e eeuw adolescent was. Dat suggereert dat het tegenwoordig gemakkelijker voor hen is om toegang te krijgen tot geweren. En dat ze waarschijnlijk vaker last hebben van psychische problemen of beperkte vaardigheden om conflicten op te lossen”, aldus de onderzoeksleider.

Volgens de onderzoekers is het groeiende aantal schietpartijen op scholen een gevaarlijke trend die moet worden aangepakt.

Toename mass shootings sinds 1979

De onderzoekers ontdekten dat het aantal dodelijke schietpartijen op scholen toeneemt sinds 1979. In de periode daarvoor kwamen schietpartijen op scholen sporadisch voor. In 1940 doodde het schoolhoofd van een junior high school zes volwassenen, waaronder een districtshoofd. Dat was echter een uitzonderlijke gebeurtenis. In de jaren ’50 en ’60 waren er geen vergelijkbare mass shootings. In de jaren ’80 kwamen in totaal 12 mensen om bij schietpartijen op scholen. Dat liep in de jaren ’90 op naar – in die periode – 36 dodelijke slachtoffers.

Een schietpartij werd door de onderzoekers gedefinieerd als mass shooting wanneer vier of meer mensen omkwamen (met uitzondering van de schutter).

(Bron en meer lezen: Science Daily)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.