Geschreven door Sifra Hendriksen / 

16 februari 2023 / 

Sifra: ‘Soms wil ik een andere baan…’

Het vinden van de ideale baan houdt veel mensen bezig. Betekenis en plezier in je werk zijn daarbij heel belangrijk. Maar… stel dat je dat vindt in je baan, dan kan het tóch gebeuren dat je soms ander werk wilt. Gewoon vakkenvullen of post bezorgen. Iemand die dat heeft, is Sifra. Ze schreef er deze column over, die ze onlangs deelde op haar Instagram.

(Trigger warning: in deze tekst worden gedachten over zelfdoding benoemd.)

Soms wil ik een simpelere baan.

‘Gewoon’ vakkenvullen, post bezorgen of schoonmaken. De emoties, de pijn, het leed, de moeite, de stoornissen van de ander vind ik soms veel.
Super verantwoordelijk voel ik mij. Ik wil dat mijn cliënten gelukkig door het leven gaan en merk dat de praktijk zo weerbarstig is. Niemands leven is maakbaar en het is niet per se leuk om dit te ondervinden.

Soms wil ik een andere baan.

Op momenten dat het veel wordt. Dat mijn cliënt bang is voor zichzelf en me precies vertelt hoe het plan om een einde aan haar leven maken eruit zag. Dat een jongen heen en weer geschud wordt door zijn ouders die gescheiden zijn, maar te druk blijven om elkaar het leven zuur te maken. Dat ik geen knop weet te vinden om alle angsten uit te schakelen die een jonge vrouw zo beklemmen.

Soms wil ik.

Leven in een volmaakte wereld. Zonder misbruik, miscommunicaties, verlammende angsten, rouw, het gevoel nergens bij te horen, teleurstellingen, faalangst, onbegrepen zijn in je eigen context en voelen dat je nooit genoeg bent.

Soms wil ik mijn niet simpele baan.

Omdat mensen interessant zijn. Omdat ik van betekenis wil zijn. Omdat geen dag hetzelfde is. Omdat mensen me vertrouwen. Omdat ik geloof in herstel. Omdat erkennen hoe ingewikkeld iemands leven kan zijn al waardevol is. Omdat we kunnen helen door elkaar. Omdat ik van dé liefde door mag geven. Omdat het zo’n onwijs grote eer is dat ik zo dichtbij de ander mag komen.

Tekst: @sifrahendriksen

(Denk jij aan zelfdoding? Blijf er niet mee rondlopen. Je kunt (gratis) bellen of chatten met 113 Zelfmoordpreventie.)

Lees ook: Hoe haal je voldoening uit je werk?

Sifra Hendriksen

Sifra Hendriksen studeerde Social Work in Ede en werkte daarna als woonbegeleider, maatschappelijk werker en jongerenwerker voor verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Momenteel werkt ze als ambulant begeleider bij een grote zorggroep die actief is in noordoost en midden-Nederland.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Eline 17 februari 2023 at 15:41 - Reply

    Prachtig verwoord Sief!
    Je mag trots zijn op jezelf 😘❤️