Het onmogelijke gesprek tussen atheïst en gelovige
Tim Kuijsten
Leidt atheïsme tot een betere wereld dan godsgeloof? Kun je atheïsme en geloof überhaupt op deze manier met elkaar vergelijken? Nee, vindt politicoloog Tim Kuijsten.
Gelovigen zijn niet gek, maar atheïsme is redelijker
Leon Korteweg
Hoe redelijk is atheïsme? Met die vraag sloot filosoof en theoloog Rik Peels onlangs een artikel af. Zijn vraag triggerde historicus en vrijdenker Leon Korteweg. Hij besloot om een antwoord te schrijven en de redelijkheid van atheïsme te verdedigen.
Nederland minst religieuze land van West-Europa
Redactie
Nederland is het minst religieuze land in West-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Nagenoeg de helft van de Nederlanders (48%) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat is meer dan Noorwegen (43%) en Zweden (42%). Ook is ons kerkbezoek laag: slechts 12% van de Nederlanders bezoekt minstens een á twee keer per maand een kerk.
Brengt geloof meer vrede of meer oorlog?
Redactie
VIDEO - Hoeveel ruimte is er voor religie in een seculiere samenleving? Die vraag stond afgelopen zondag 8 april centraal tijdens het debat '(A)theïsme - Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?' in De Balie in Amsterdam. Sprekers waren: Tamarah Benima (joods), Hans-Martien ten Napel (protestants), Nahed Selim (rooms-katholiek), Alaeddine Touhami (moslim) en Paul Cliteur en Floris van den Berg (beide atheïst).
Een zinvol leven? Of absurde zinloosheid?
Anton van Hooff
Wat is de zin van het leven? Heeft het leven überhaupt zin, of is het in feite een zinloze bezigheid waaraan we zelf ‘zin’ moeten geven? En hoe verhoudt het wel of niet geloven in een God of hogere macht zich tot de vraag naar de zin van het leven? Classicus en vrijdenker Anton van Hooff laat zijn licht schijnen over deze vragen, geïnspireerd door de filosofieën van Camus en Epicurus.