• Twijfelen

    7 goede redenen om af en toe aan jezelf te twijfelen

    Redactie

    Als mens denken we vaak dat we de werkelijkheid zien zoals hij is. Maar is dat ook zo? Nee, schrijft psycholoog, schrijver en (relatie)therapeut Marcelino Lopez in de onderstaande blog: mensen zijn meesters in zelfbedrog. Ons brein bevat een aantal enorme blinde vlekken.

  • Vrije wil: een illusie?

    Lieke Asma

    Heeft de mens een vrije wil? Volgens sommige wetenschappers bepalen hersenprocessen ons gedrag. Maar volgens onderzoeker Lieke Asma is de vrije wil geen illusie.

  • De Godspot bestaat. Niet in je brein, maar in je hart

    Redactie

    Dinsdag 30 oktober vond het Nationaal Religiedebat 2018 plaats over de ‘Godspot’. Met ruim 150 gasten was het 'volle bak' in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Lees en luister naar wat de breinwetenschappers Michiel van Elk en André Aleman en filosoof Désanne van Brederode over god en je hersenen te zeggen hebben.

  • Gek of niet – is geloof irrationeel?

    Jeroen Hopster

    Als mensen religieuze ervaringen hebben, zijn ze dan gek? Wat gebeurt er in je hersens. En wat zegt dat over God en geloof? Jeroen Hopster betoogt dat je niet per se gek bent als je gelooft. Maar breinonderzoek stelt gelovigen wel voor nieuwe vragen over de redelijkheid van hun geloof.

  • Kunstmatige intelligentie die je gedachten leest?

    Redactie

    Het idee dat iemand letterlijk weet wat jij denkt... dat vinden we niet wat. Toch zijn er volop ontwikkelingen op dit terrein. Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University in Amerika ontwikkelt namelijk kunstmatige intelligentie die gedachten kan lezen. De methode die de onderzoekers gebruiken, is gebaseerd op hersenscans.

  • Hersenen uit de 3D-printer, kan dat?

    Redactie

    Stel dat we binnen 25 jaar in staat zijn om elk type weefsel in ons lichaam te creëren, hoe gaan we dan om met die technologie? Die vraag stelde Ouafa Dahri, researcher 3D-bioprinten aan de Würzburg University, vorige maand op deze site. Ze voorspelde dat de ontwikkelingen op het gebied van Biofabrication snel zullen gaan. Dat blijkt nu ook. Met een nieuwe 3D-printtechniek kunnen onderzoekers intussen weefsels creëren met de zachte en sponzige structuur van hersenen en longen.

  • Onderzoek: is bewustzijn mogelijk bij robots?

    Gertjan Bijzet

    Kunnen we kunstmatige intelligentie ontwikkelen met hetzelfde bewustzijn als mensen? Met die vraag houden wetenschappers aan de Universiteit van Californië zich bezig. Door uit te gaan van drie bewustzijnsniveaus bij mensen, hopen zij te kunnen bijdragen aan een daadwerkelijk bewuste vorm van kunstmatige intelligentie. Daarover schrijven zij in Science Journal van 27 oktober.