Heb jij wel genoeg stress? (De wet van Yerkes-Dodson)
Redactie
Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Miriam Visser - tekstschrijver met een passie voor psychologie - legt uit wat de wet van Yerkes-Dodson is en hoe die je kan helpen om de juiste balans te vinden tussen te veel en te weinig stress.
Hé twijfelaar, heb jij een quarterlife crisis?
Redactie
Je bent tussen de 18 en 35 jaar. Je hebt veel dingen goed op orde... leuk werk, een fijne relatie, je ziet er goed uit. En toch denk je vaak: is dit het nou? Herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk een quarterlife crisis. Wat dat is? Praktisch filosoof Leo Hollander legt het uit. En geen paniek: meestal gaat het over.
Wat 3 weken ‘back to basics’ in Thailand mij brachten
Lianne van Asten
Wat doe je na een burn-out? Lianne besloot af te reizen naar Thailand voor een retraite. Niet in een luxe hotel, maar back to basics. Drie weken lang leefde ze volgens een strak dagschema met veel yoga, meditatie, hard werken en diepgaande gesprekken. Een aanrader, zegt ze: het trekt je uit je comfortzone en zorgt ervoor dat je ontzettend veel leert over jezelf, het leven en anderen.
Prestatiedruk studenten: probleem van alle tijden?
Redactie
Studenten bezwijken onder prestatiedruk. En: de psychologen zijn niet aan te slepen. Dat schreef de Volkskrant vorige week. Ook talkshows doken op deze kwestie. Maar is dit een probleem van nu? Of speelt dit eigenlijk al jaren, maar krijgt het regelmatig nieuwe aandacht? We gingen op onderzoek en doken onder meer in oude krantenknipsels.
Zijn we zelf verantwoordelijk voor ons eigen succes?
Redactie
(VIDEO) Kiezen voor jezelf is helemaal van deze tijd. Helemaal zelfstandig stippelen we onze route naar succes uit. Toch lijkt het er ook vaak op alsof ons levenspad al is uitgestippeld door anderen. Hoe kunnen we dan nog én heel individualistisch onze eigen keuzes te maken én rekening houden met de verwachtingen van onze omgeving? Over die vraag ging onlangs een Veritas-forum in Ede, met filosoof/schrijver Ben Kuiken en theoloog/activist Rikko Voorberg.
Deel 3: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Op haar 21e kreeg Gerda (28) een burn-out. Ineens kon ze niets meer. En toen was daar ook ineens die gekmakende slapeloosheid die maar niet verdween. Lange tijd sliep ze nauwelijks en met regelmaat was ze de wanhoop nabij. Gerda scheef een serie van 3 blogs over haar burn-out en de nasleep ervan. Lees hier het derde en laatste deel.
Deel 2: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht. Lees hier deel 2.
Deel 1: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht.
Waarom zoeken we massaal naar geluk?
Redactie
Wat is geluk en waar kun je het vinden? Soms lijkt het erop dat we massaal op zoek zijn. We doen aan mindfulness, yoga en zoeken we ons heil bij bewustzijnscoaches en mindset-goeroes. De reden? Overspannenheid en burn-outklachten. Eén op de zeven werknemers heeft daar last van, wat neerkomt op een slordige miljoen werknemers.
Zin in het leven kwijt… heb ik een burn-out?
Redactie
Hoewel de ‘zin van het leven’ niet per se hetzelfde is als ‘zin in het leven’ hebben, kan je wel spreken van een verband. Want wie zijn of haar leven als zinvol beschouwt, zal immers ook vaker zin in het leven hebben? Maar stel dat je juist geen zin meer hebt in het leven? En het gevoel hebt dat het leven je leegzuigt... Ligt dan de gevreesde burn-out op de loer?