Vergeven… is dat mogelijk?
Paul van Tongeren
Het thema ‘vergeving’ popt de laatste tijd regelmatig op in Roos’ omgeving. Dat zet haar aan het denken: moet ze hier iets mee? Sowieso... wat ís vergeving? Bestaan daar verschillende definities van? En waarom is vergeven zo belangrijk? Filosoof Paul van Tongeren herkent deze vragen en werpt de vraag op: kunnen we als samenleving zónder vergeving?
Het onmogelijke gesprek tussen atheïst en gelovige
Tim Kuijsten
Leidt atheïsme tot een betere wereld dan godsgeloof? Kun je atheïsme en geloof überhaupt op deze manier met elkaar vergelijken? Nee, vindt politicoloog Tim Kuijsten.
Geloof in Nederland: wat zeggen de cijfers?
Redactie
Geloof in (een) God is op z’n retour in Nederland, blijkt uit onderzoeken. Maar hoe zit het precies met ons geloof en onze kerkgang? En hoe zit het met het geloof van jongeren? We zetten wat onderzoeksresultaten en -conclusies voor je op een rij.
Nederland minst religieuze land van West-Europa
Redactie
Nederland is het minst religieuze land in West-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Nagenoeg de helft van de Nederlanders (48%) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat is meer dan Noorwegen (43%) en Zweden (42%). Ook is ons kerkbezoek laag: slechts 12% van de Nederlanders bezoekt minstens een á twee keer per maand een kerk.
Brengt geloof meer vrede of meer oorlog?
Redactie
VIDEO - Hoeveel ruimte is er voor religie in een seculiere samenleving? Die vraag stond afgelopen zondag 8 april centraal tijdens het debat '(A)theïsme - Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?' in De Balie in Amsterdam. Sprekers waren: Tamarah Benima (joods), Hans-Martien ten Napel (protestants), Nahed Selim (rooms-katholiek), Alaeddine Touhami (moslim) en Paul Cliteur en Floris van den Berg (beide atheïst).
God bewijzen? Waarom zou ik?
Jeroen de Ridder
Kun je het bestaan van God bewijzen? Een interessante vraag, waarover je allerlei bomen kunt opzetten. Filosoof Jeroen de Ridder kiest ervoor om dat niet te doen. Hij vindt dat je het bestaan van God niet hóéft bewijzen. We geloven allerlei dingen zonder dat daarvoor bewijs is, zegt hij. Waarom moet dat bewijs er dan ineens wél zijn ten aanzien van het bestaan van God?
Claartje Kruijff: God is een mysterie
Redactie
Gelovigen verschillen van mening over hoe je God moet zien. Is hij een 'persoon', of een 'kracht'? Claartje Kruijff, de Theologe des Vaderlands, spreekt over God als een mysterie. “Mijn geloof in God betekent dat ik ervan overtuigd ben dat er een mysterie is dat groter is dan ikzelf.”