• Gelukkig en depressief

    Waarom zijn we gelukkig én depressief?

    Redactie

    De schitterende 19de-eeuwse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam is deze donderdagavond, 11 november, goed gevuld met toehoorders. Allemaal komen ze voor de lezing van de Vlaamse filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Startpunt van zijn verhaal is de wonderlijke paradox: "Nederland behoort tot de vier rijkste en gelukkigste landen ter wereld, maar we zijn depressiever dan ooit". Een razend interessant thema, vonden wij ook bij De Grote Vragen. Dus waren we erbij: redactielid Karin, vrijwilliger Demi en een vriendin, Sofie.

  • Slapeloosheid

    Deel 3: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Op haar 21e kreeg Gerda (28) een burn-out. Ineens kon ze niets meer. En toen was daar ook ineens die gekmakende slapeloosheid die maar niet verdween. Lange tijd sliep ze nauwelijks en met regelmaat was ze de wanhoop nabij. Gerda scheef een serie van 3 blogs over haar burn-out en de nasleep ervan. Lees hier het derde en laatste deel.

  • Burn-out

    Deel 2: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht. Lees hier deel 2.

  • Burn-out

    Deel 1: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht.

  • Psychiater: 'Het leven is soms niet leuk'

    Redactie

    We moeten leren accepteren dat het leven niet altijd leuk is. Dat zegt Esther van Fenema, psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze ziet om zich heen veel ouders die denken dat alles wat hun kind doet geniaal is. Het gevolg is dat deze kinderen onvoldoende leren omgaan met tegenslag en meer risico lopen op het ontwikkelen van psychiatrische ziektes.

  • ‘Geluk najagen maakt juist ongelukkig’

    Redactie

    (VIDEO) Zoeken naar betekenis geeft veel meer voldoening dan het najagen van geluk. Dat zegt schrijfster Emily Esfahani Smith in een inspirerende TED Talk. Vorig jaar verscheen haar boek ‘De kracht van betekenis: hoe zin te geven aan je leven’. Volgens Esfahani streven we het verkeerde doel na: geluk. En daar worden we niet gelukkiger van.

  • Kunnen Google en Facebook zelfmoorden tegengaan?

    Redactie

    Dagelijks plaatsen miljoenen depressieve gebruikers noodkreten op sociale media. Ook digitale assistenten als Siri en Alexa krijgen iedere dag miljoenen vragen van wanhopige (jonge) mensen. Het leidt tot de vraag: kunnen bedrijven als Facebook en Google iets doen om zelfmoorden tegen te gaan? En zo ja, wat?

  • Hoe geef je het leven zin bij psychisch lijden?

    Annelies van Pelt

    Kinder- en jeugdpsychiater komt ze vaak tegen: jongeren die worstelen met het leven. Die het leven niet (goed) meer zien zitten. De vraag is dan steeds: wat kun je doen om deze jongeren weer zicht te geven op een zinvol leven? Volgens haar gaat het om: jezelf en de ander leren accepteren. Inclusief barsten en gebrokenheid.

  • Sociale media maken ongelukkig, erkent Facebook

    Redactie

    Facebook geeft toe dat het sociale netwerk mogelijk bijdraagt aan negatieve maatschappelijke ontwikkelingen, zoals depressiviteit en haat zaaien. Toch is de oplossing simpel, menen onderzoekers van Facebook: méér Facebooken. Daarover scheef De Volkskrant eerder deze week.

  • Verslaafd aan je smartphone? De gevolgen zijn ernstig!

    Redactie

    Het mateloos checken van je smartphone kan grote gevolgen hebben. We kunnen verslaafd raken aan het steeds maar checken van onze telefoons. Daarmee vergroten we de kans op depressieve gevoelens, een verminderd inlevingsvermogen en minder creativiteit. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Korea.