Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Mensbeeld
Relatie
Religie
Samenleving
Technologie
Uitgelicht
Wetenschap
Zingeving

ARCHIVE

 • Posted on July 10, 2018 1:40 pm
  mm
  No comments

  Robots zijn nieuwe dieren, volgens Chris Verhoeven, docent robotica aan de TU-Delft. En wij mensen zijn hun schepper. Dat maakt robots een volgende stap in de evolutie, zegt hij. Met een grote verantwoordelijkheid voor de mens, want wij geven robots hun gedrag. Maar wat betekent dat eigenlijk?

 • Posted on June 25, 2018 9:00 am
  mm
  1
  Religie

  Het standpunt dat religie tot geweld leidt, komt steeds vaker voor. Net als de gedachte dat we religie helemaal niet nodig hebben. Medelijden, zorgzaamheid en rechtvaardigheid komen immers ook voor bij dieren? Filosoof Leon de Bruin houdt er een andere mening op na. Volgens hem kun je religie juist zien als goede manier om menselijk geweld te beteugelen.

 • Posted on June 21, 2018 10:00 am
  mm
  No comments
  Graven Normandië

  Bestaat (er een) God? Dat is een boeiende vraag, waarover de meningen verdeeld zijn. Mathematisch fysicus Klaas Landsman van de Radboud Universiteit gelooft niet in het bestaan van God. De reden? Het scenario van een welwillende en almachtige God levert in zijn optiek geen wereld op als de onze. En argumenten vóór het bestaan van God? Die snijden in zijn ogen geen hout.

 • Posted on April 6, 2018 2:39 pm
  mm
  No comments
  Ontstaan van leven

  Als ons universum - en dus ook wij mensen - het resultaat is van een perfecte, maar kwetsbare samenloop van omstandigheden, hoe verklaar je dat dan? Er had immers maar íets anders moeten lopen, of het leven op aarde was er niet geweest. Over dit vraagstuk verscheen onlangs het boek 'Naar alle onwaarschijnlijkheid' van Klaas Landsman.

 • Posted on January 17, 2018 12:42 pm
  mm
  No comments
  Zin van het leven

  “Er is één vraag waarop ik nog steeds geen antwoord kan geven: Waarom is dit alles hier? Ik stel vast dat de wereld er is, maar dat is het dan ook.” Was getekend, Jean Paul Van Bendegem. De wiskundige en filosoof is één van de veertien Vlaamse denkers die langskomt in het boek De Grote Levensvragen (uitgeverij Lannoo, 2017). Eén van de grote vragen die in het boek langskomt is: hoe geef je je leven zin? En wat is dat, zin? Een lastige vraag...