• Geluk

    Is geluk bereikbaar?

    Kasper de Graaf

    Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? En wat heeft geluk te maken met genot, of met de dood? Kasper de Graaf, promovendus aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, schreef er een blog over.

  • Technologie als Verlosser?

    Technologie als onze Verlosser?

    Michiel van Well

    In onze tijd en cultuur kunnen we niet meer zonder technologie. Religie daarentegen beschouwen we als achterhaald. Techniek-antropoloog Michiel van Well denkt echter dat we nog steeds religieus zijn, maar dat we nu onze 'verlossing' van technologie verwachten.

  • De ontdekking van Urk

    Boek over Urk prachtig voor zelfreflectie

    Gertjan Bijzet

    In 2021 kreeg onze redacteur Gertjan het boek 'De ontdekking van Urk' op zijn verjaardag. Hij las het in één ruk uit. Het boek snijdt allerlei grote vragen aan en gaat - behalve over Urk - vooral over jezelf, ontdekte hij. Over je identiteit, jouw plek in een gemeenschap, jouw keuzes, jouw oordelen en daarmee ook over je eigen hypocrisie.

  • Boekenclub Plato

    Boekenclub: Wat is rechtvaardig handelen?

    Mark Shaw

    De Staat is één van de bekendste werken van de Griekse filosoof Plato. In het boek legt hij de fundamenten uit van zijn politieke filosofie, maar zijn ethiek en Ideeënleer komen ook aan bod. Thema’s als rechtvaardigheid, de rol van filosofie en poëzie en de onsterfelijkheid van de ziel passeren de revue. Een prachtig boek dus voor de Boekenclub van De Grote Vragen.

  • anne jan

    Anne Jan: ‘Je leert je eigen vragen en overtuigingen onder woorden te brengen’

    Redactie

    Anne Jan is één van de vijftien deelnemers van ons verdiepingstraject 'Hier wil ik voor Leven' voorjaar 2022. We vroegen hem na het slotweekend: hoe kijk je terug op het traject? Heeft het je verder geholpen?

  • Robin

    Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’

    Redactie

    Het is vrijdagochtend 11 februari, de deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven' arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor vijftien deelnemers zich hebben aangemeld! We zijn benieuwd waarom Robin meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.

  • Verdiepingstraject

    Volg het traject voor twintigers ‘Hier wil ik voor leven!’

    Redactie

    Het is vrijdagochtend 11 februari. De deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven!' arriveren bij het prachtige oude klooster [...]

  • Podcast Diepe Gesprekken

    Geloof #3: Over naar binnen kijken bij jezelf, en waarheid

    Laurens van Lavieren

    Er staat weer een nieuwe podcast online, de laatste aflevering van onze mini-serie over geloven, zingeving en spiritualiteit. In dit gesprek gaan Carmen - niet-gelovig - en Laurens - theoloog - in gesprek over (de) vrijheid om te kiezen; over de zoektocht naar spiritualiteit en hoeveel dat te maken heeft met naar binnen kijken, omdat je in jezelf ook verwondering en geloof kunt vinden; over het heel persoonlijke aspect van een zoektocht naar geloof en spiritualiteit; en over de vraag: wat is waarheid? Een vraag die ten diepste te maken heeft met de vraag: waar sta ik voor?

  • Rituelen

    Hebben we baat bij rituelen?

    Melle de Vries

    Op 2 november is het weer Allerzielen, een kerkelijke traditie om de overledenen te herdenken. Maar hoe zit het met tradities en rituelen? Is dat niet iets van vroeger? Van een handjevol gelovigen, of bijgelovige topsporters? Of hebben we allemaal baat bij rituelen? We vroegen het Melle de Vries, bestuurder bij instellingen voor wetenschap en onderwijs.

  • Hemel

    De hemel in zes liedjes

    Redactie

    Bestaat de hemel? Over die vraag denken veel mensen wel eens na. Het is dan ook niet gek dat deze vraag ook in de muziek regelmatig langskomt. We zetten wat liedjes op een rij met een verwijzing naar de hemel.

  • Discussie atheïst gelovige

    Het onmogelijke gesprek tussen atheïst en gelovige

    Tim Kuijsten

    Leidt atheïsme tot een betere wereld dan godsgeloof? Kun je atheïsme en geloof überhaupt op deze manier met elkaar vergelijken? Nee, vindt politicoloog Tim Kuijsten.

  • Gek als je gelooft

    Gelovigen zijn niet gek, maar atheïsme is redelijker

    Leon Korteweg

    Hoe redelijk is atheïsme? Met die vraag sloot filosoof en theoloog Rik Peels onlangs een artikel af. Zijn vraag triggerde historicus en vrijdenker Leon Korteweg. Hij besloot om een antwoord te schrijven en de redelijkheid van atheïsme te verdedigen.