• Stress

    Heb jij wel genoeg stress? (De wet van Yerkes-Dodson)

    Redactie

    Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Miriam Visser - tekstschrijver met een passie voor psychologie - legt uit wat de wet van Yerkes-Dodson is en hoe die je kan helpen om de juiste balans te vinden tussen te veel en te weinig stress.

  • Te druk om te genieten

    Hebben jongeren het te druk om te kunnen genieten?

    Jeroen Geurts

    Tijdens zijn masterstudie zag Jeroen Geurts, rector magnificus en hoogleraar aan de VU, dat zijn veel jongere medestudenten het te druk hebben om te genieten. Ze zijn gespannen en onrustig, ze willen alles goed doen en niets missen. Waardoor komt dat?

  • Soul

    Hoe animatiefilm ‘Soul’ de grote vragen van het leven aanraakt

    Lianne van Asten

    Onze redacteur Lianne bekeek kort geleden de animatiefilm Soul (2020) van de Pixar Animation Studios (onderdeel van Disney). Een film die op een ontroerende manier de grote vragen van het leven aanraakt en daarom de moeite van het bekijken waard is, ontdekte ze.

  • Dirk De Wachter

    Waarom we meer verbinding met elkaar nodig hebben

    Lianne van Asten

    Psychiater Dirk De Wachter hield eind 2020 een inspirerende PAUSE x-talk, die online kon worden bekeken. In december 2022, vlak voor de jaarwisseling, deelde PAUSE de lezing opnieuw. Onze redacteur Lianne bekeek 'm.

  • Betekenis

    ‘Wil gelukkig zijn? Ga op dan zoek naar betekenis’ (2)

    Laurens van Lavieren

    Veel jongeren en studenten in Nederland ervaren psychische problemen en zijn gestrest. Volgens experts is sprake van een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Maar wat veroorzaakt die crisis en wat is eraan te doen? Over die vragen hield Laurens van Lavieren onlangs een inspirerende TED Talk.

  • Betekenis

    ‘Wil gelukkig zijn? Ga dan op zoek naar betekenis’ (1)

    Laurens van Lavieren

    Meer dan de helft van de studenten in Nederland ervaart psychische problemen en is vaak gestrest. Experts hebben het over een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Maar waar komt die crisis vandaan en wat is eraan te doen? Daarover hield Laurens van Lavieren onlangs een inspirerende TED Talk.

  • Daniëlle van den Brun

    Daniëlle: ‘Waarom ik bang ben voor 2023…’

    Daniëlle van den Brun

    En toen was het alweer 2023… een nieuw jaar waarvan we allemaal niet weten wat het ons gaat brengen. Misschien ben jij optimistisch en vol verwachting het nieuwe jaar ingestapt. Dit wordt jouw jaar! Een ander heeft dat juist niet. Daniëlle bijvoorbeeld. Zij is bang voor 2023.

  • Thijs Launspach Brainwash

    Psycholoog Thijs Launspach: ‘Accepteer een beetje ongeluk’

    Redactie

    We leven in een wereld vol hoge verwachtingen. Maar hoe meer we streven naar geluk, hoe ongelukkiger we worden, ziet psycholoog Thijs Launspach. volgens hem moeten we gaan accepteren dat het oké is om soms een beetje ongelukkig zijn.

  • Maakt dankbaarheid gelukkig?

    Lilian Jans- Beken

    Op 2 november is het Dankdag, van oudsher een protestants-christelijke traditie om God te danken voor wat je het afgelopen jaar hebt gekregen: voedsel, werk, betekenisvolle relaties. De laatste jaren leeft het thema 'Dankbaarheid' bij een steeds breder publiek. Waar komt deze opleving en herwaardering van dankbaarheid vandaan?

  • Vrede op aarde

    Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen?

    Janine Hoogendoorn

    Afgelopen vrijdag 10 december was het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Bovendien is het over ruim anderhalve week weer Kerst. Dat vonden wij voldoende reden voor een blog over de vraag: Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen? En hoe kan een Kerstverhaal over vrede op aarde daarbij helpen, als we iedere dag zoveel onrecht, lijden, en (ecologische) verwoesting om ons heen zien? We vroegen het de jonge theoloog Janine Hoogendoorn, die voor ons haar kerstgedachten opschreef.

  • Gelukkig en depressief

    Waarom zijn we gelukkig én depressief?

    Redactie

    De schitterende 19de-eeuwse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam is deze donderdagavond, 11 november, goed gevuld met toehoorders. Allemaal komen ze voor de lezing van de Vlaamse filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Startpunt van zijn verhaal is de wonderlijke paradox: "Nederland behoort tot de vier rijkste en gelukkigste landen ter wereld, maar we zijn depressiever dan ooit". Een razend interessant thema, vonden wij ook bij De Grote Vragen. Dus waren we erbij: redactielid Karin, vrijwilliger Demi en een vriendin, Sofie.

  • Gelukkig zijn

    ‘De Westerse obsessie met geluk is een vergissing’

    Redactie

    Gelukkig zijn is níét het doel van het leven. Voor wie dat denkt - dat is een vergissing. Dat zei de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter afgelopen woensdagavond tijdens een debat in de Jacobikerk in Utrecht. Ook het idee dat je je eigen geluk kunt maken is een misvatting, meent hij. Beluister hier zijn lezing.