Maakt de wetenschap God overbodig?
Laurens van Lavieren
Maakt de wetenschap God overbodig? Voorganger en studentenpastor Laurens van Lavieren denkt van niet. Volgens hem gaan we, dankzij wetenschappelijke ontdekkingen, juist het mysterie weer zien. Dankzij de wetenschap krijgen we weer oog voor wonderen. En wat God betreft? Daarover zegt hij: je ziet wat je wilt zien.
God bewijzen? Waarom zou ik?
Jeroen de Ridder
Kun je het bestaan van God bewijzen? Een interessante vraag, waarover je allerlei bomen kunt opzetten. Filosoof Jeroen de Ridder kiest ervoor om dat niet te doen. Hij vindt dat je het bestaan van God niet hóéft bewijzen. We geloven allerlei dingen zonder dat daarvoor bewijs is, zegt hij. Waarom moet dat bewijs er dan ineens wél zijn ten aanzien van het bestaan van God?
Claartje Kruijff: God is een mysterie
Redactie
Gelovigen verschillen van mening over hoe je God moet zien. Is hij een 'persoon', of een 'kracht'? Claartje Kruijff, de Theologe des Vaderlands, spreekt over God als een mysterie. “Mijn geloof in God betekent dat ik ervan overtuigd ben dat er een mysterie is dat groter is dan ikzelf.”
‘Misschien is de zin van het leven wel een knuffel’
Gertjan Bijzet
“Er is één vraag waarop ik nog steeds geen antwoord kan geven: Waarom is dit alles hier? Ik stel vast dat de wereld er is, maar dat is het dan ook.” Was getekend, Jean Paul Van Bendegem. De wiskundige en filosoof is één van de veertien Vlaamse denkers die langskomt in het boek De Grote Levensvragen (uitgeverij Lannoo, 2017). Eén van de grote vragen die in het boek langskomt is: hoe geef je je leven zin? En wat is dat, zin? Een lastige vraag...
Bisschop: zonder God is het leven zinloos
Redactie
Het bestaan van een alwetende, alomtegenwoordige en goede God, die alles heeft bedacht en gemaakt, geeft het leven zin. Dat zegt bisschop De Korte van het bisdom Den Bosch in het Brabants Dagblad. “Wie niet gelooft in God, meent dat er in het leven geen zin is anders dan die je er zelf aan geeft”, aldus de bisschop.
Wordt kunstmatige intelligentie straks onze god?
Redactie
Gaan we een toekomst tegemoet waarin we kunstmatige intelligentie als een god gaan aanbidden? Wel als het aan voormalig Google-medewerker Anthony Levandowski ligt. Hij stichtte zelfs een kerk, ‘Way of the Future’ genaamd, die een kunstmatige intelligente god vereert en verheerlijkt. Daarover schrijft trendwatcher Richard van Hooijdonk.
Ik geloof dat mijn leven zin heeft, maar kan ik dat weten?
Jan-Willem Grievink
De vraag naar de zin van het leven houdt ook verband met de vraag naar het bestaan van God. Immers, is zin iets wat ons van buitenaf gegeven wordt? Of moeten we ons leven zelf zin geven? Voor trendwatcher en ondernemer Jan-Willem Grievink staat één ding vast: we weten niet alles. We weten veel níét zelfs. Dat maakt ons kennen beperkt en relatief.