Is tolerantie wel zo goed?
Erwin Agteres
Indoctrinatie op Nederlandse scholen: daar moeten jij en ik niets van hebben, toch? Toen onlangs bleek dat er in verschillende [...]
Geloof in Nederland: wat zeggen de cijfers?
Redactie
Geloof in (een) God is op z’n retour in Nederland, blijkt uit onderzoeken. Maar hoe zit het precies met ons geloof en onze kerkgang? En hoe zit het met het geloof van jongeren? We zetten wat onderzoeksresultaten en -conclusies voor je op een rij.
Nederlandse moslims zijn religieuzer geworden
Redactie
Nederlandse moslims zijn in de afgelopen jaren religieuzer geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf. Ze bidden vaker, bezoeken trouwer de moskee en een groeiend aantal vrouwen kiest voor het dragen van een hoofddoek. Bij de Marokkaanse moslims geeft 96% aan dat het geloof een zeer belangrijk deel is van hun identiteit. Bij de Turkse moslims is dat 89%.
Nederland minst religieuze land van West-Europa
Redactie
Nederland is het minst religieuze land in West-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Nagenoeg de helft van de Nederlanders (48%) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat is meer dan Noorwegen (43%) en Zweden (42%). Ook is ons kerkbezoek laag: slechts 12% van de Nederlanders bezoekt minstens een á twee keer per maand een kerk.
Brengt geloof meer vrede of meer oorlog?
Redactie
VIDEO - Hoeveel ruimte is er voor religie in een seculiere samenleving? Die vraag stond afgelopen zondag 8 april centraal tijdens het debat '(A)theïsme - Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?' in De Balie in Amsterdam. Sprekers waren: Tamarah Benima (joods), Hans-Martien ten Napel (protestants), Nahed Selim (rooms-katholiek), Alaeddine Touhami (moslim) en Paul Cliteur en Floris van den Berg (beide atheïst).
Hoogleraar: religieus geweld lastig te benoemen
Redactie
Bij jihad-gangers is vaak sprake van een gebrek aan religieuze drijfveren voordat zij worden verleid tot de jihad. Dat schrijft prof. dr. Bob Hoogenboom, veiligheidsdeskundige, in een column in de NRC. Deze constatering maakt het volgens hem lastig om hun acties van geweld zomaar als ‘religieus geweld’ te bestempelen.
Birmese monniken roepen op tot heilige oorlog
Redactie
Boeddhistische ‘theravada’ monniken in Birma (Myanmar) prediken momenteel geweld in plaats van vrede. Dat schrijft dr. Peter Lehr, docent terrorisme aan de Universiteit van St. Andrews (Schotland), in The Conversation. De monniken zijn ervan overtuigd dat het boeddhisme ernstig wordt bedreigd door groepen moslims en Hindoe Tamils met grote steun in het buitenland.